Οι τράπεζες πωλούν δάνεια 30 δισ.: Ο στόχος τους έως το 2020, πωλητήρια και σε κατασχεμένα

File Photo: Πωλητήρια σε κατασχεμένα ακίνητα βάζουν οι τράπεζες. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Εντείνουν τις προσπάθειές του οι τράπεζες, προκειμένου να διαγράψουν από το προβληματικό χαρτοφυλάκιό τους κόκκινα δάνεια, αναφέρει το ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα του.

Έως τις αρχές του 2020, στοχεύουν να μεταβιβάσουν και να τιτλοποιήσουν καθυστερούμενα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό ακινήτων, με πωλητήρια, καθώς το 80% των ακινήτων που εκπλειστηριάζεται περνά στις τράπεζες.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας διαθέτουν ήδη ένα στοκ περίπου 30.000 ακινήτων και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2021 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 100.000. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ενημερώνουν ανά τρίμηνο τον SSM για τη διαχείρισή τους, η οποία πάει «πακέτο» µε τη μείωση των µη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το θέµα είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα κρίσιμο. Τα τραπεζικά στελέχη, λοιπόν, σε συνεργασία µε εξειδικευμένες εταιρείες, προχωρούν στη λεπτομερή καταγραφή των χαρτοφυλακίων ακινήτων -επιχειρηματικά, στεγαστικά- και χαράσσουν τη στρατηγική διαχείρισης του στοκ.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες στα τέλη Μαρτίου υπέβαλαν στον επόπτη (SSM) τους νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα µε τη δέσμευση που έχουν αναλάβει, θα πρέπει τα µη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) να μειωθούν κατά 23,4 δισ. ευρώ φέτος -πέρυσι η μείωση ήταν κατά 13,1 δισ. ευρώ-, µε έμφαση στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις.

Συγχρόνως, μέχρι το τέλος του 2021 μέσα από τις πωλήσεις-τιτλοποιήσεις θα πρέπει να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, το χρονικό των πωλήσεων έχει ως εξής: Την αρχή έκανε η Eurobank, η οποία τον Νοέµβριο του 2017 προχώρησε στην πώληση του πρώτου ελληνικού χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων. Ήταν το Eclipse, που περιελάμβανε καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις λογιστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τότε η τράπεζα είχε απευθύνει πρόσκληση τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ρυθµίσουν τις οφειλές τους µε «κούρεµα» µέχρι και 90%, ωστόσο ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αγοράστηκε από την Intrum µε τίµηµα 3% επί της λογιστικής αξίας.

Τον Οκτώβριο του 2018 η τράπεζα πούλησε το χαρτοφυλάκιο Zenith λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, που περιελάμβανε καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Σήμερα η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο έχει περίπου 45.000 µη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια µε εξασφαλίσεις σε 36.000 ακίνητα, αλλά και µε µέσο χρόνο καθυστέρησης τους 42 μήνες.

Η Eurobank έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενα σχήματα: PIMCO, LoneStar, B2Kapital, Fortress σε συνεργασία µε την doBank και η κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα στεγαστικά του Pillar περιλαμβάνονται και στεγαστικά ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με άλλα λόγια, είναι δάνεια που θα λάβουν την κρατική επιδότηση και εύκολα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Αυτή, όµως, είναι μια παράμετρος που κάνει ελκυστικό το χαρτοφυλάκιο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης, η τράπεζα έχει λάβει µη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Cairo, που περιλαμβάνει 7,5 δισ. ευρώ µη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στη σύσταση εταιρείας διαχείρισης µη εξυπηρετούμενων δανείων µε την Intrum, η οποία θα διαχειρίζεται 27 δισ. ευρώ µη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, καθώς και τα νέα που θα δημιουργούνται, όπως και «κόκκινα» ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της τράπεζας θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (το 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς).

Η Πειραιώς διέθεσε πέρυσι τον Μάιο το χαρτοφυλάκιο Amoeba, µε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (µε εξασφαλίσεις) λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, µε το τίμημα να ανέρχεται στο 30% της λογιστικής αξίας. Επίσης, τον Ιούλιο 2018 πούλησε το χαρτοφυλάκιο Arctos (καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες), λογιστικής αξίας 400 εκατ ευρώ, µε το τίμημα να ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (12,5% του GBV).

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μεταβίβαση του Iris, µε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά (χωρίς εξασφαλίσεις) λογιστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ.

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Προ ημερών ολοκληρώθηκε και η πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo, µε ναυτιλιακά δάνεια (µε εξασφαλίσεις) μικτής λογιστικής αξίας 507 εκατ. ευρώ και συνολικής πιστωτικής απαίτησης 535 εκατ. ευρώ, στις 31/10/2018 (ημερομηνία αποκοπής του χαρτοφυλακίου).

Το τίµηµα ανήλθε σε 240 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank πούλησε τον Μάρτιο 2018 το χαρτοφυλάκιο Venus, µε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες (χωρίς εξασφαλίσεις), λογιστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, το τίµηµα ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο Mercury µε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά (χωρίς εξασφαλίσεις), λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 αντί τιµήματος 76 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Jupiter, αξίας 1 δισ. ευρώ, που περιέχει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων µε εξασφαλίσεις, πουλήθηκε τον Νοέµβριο 2018 αντί 337,1 εκατ ευρώ.

Τέλος, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion µε στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τον Ιούνιο 2018 το χαρτοφυλάκιο Earth, µε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες (χωρίς εξασφαλίσεις), λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, αντί τιμήματος 120 εκατ ευρώ.

Άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του Symbol, µε δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων µε εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η ΕΤΕ έχει λάβει µη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Mirror, ανεξασφάλιστων δανείων 1,2 δισ. ευρώ (οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικροεπαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων), ενώ στο β’ εξάμηνο θα προχωρήσει η πώληση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Attica Bank τον Ιούλιο 2017 και τον Οκτώβριο του 2018 προχώρησε σε δύο τιτλοποιήσεις δανείων λογιστικής αξίας 1,3 δισ. και 700 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων σύμφωνα με την ΤτΕ: Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, περιφέρεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: