Ξεχωριστή πρωτιά της Ελλάδας στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης του Champions League

File Photo: The UEFA Champions League trophy. EPA, CARLOS PEREZ




Η Ελλάδα έχει μία ξεχωριστή πρωτιά στον τελικό της κορυφάιας διοργάνωσης. Είναι η χώρα που είχε τους περισσότερους φιναλίστ (12) σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, χωρίς νικητή.

Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA, περιλαμβάνοντας σε αυτό το σύνολο, τους 11 παίκτες του Παναθηναϊκού από τον χαμένο τους τελικό με τον Άγιαξ, το 1971, καθώς και τον Άκη Ζήκο, στον χαμένο τελικό της Μονακό με την Πόρτο το 2004.

  • Η Τουρκία, 10η στην κατάταξη της UEFA, είναι η χώρα με την υψηλότερη θέση στον σχετικό πίνακα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που δεν είχε ποτέ νικητή σε Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League.

Οι τρεις φιναλίστ εκπρόσωποι της Τουρκίας, μέχρι σήμερα, που έχουν κατακτήσει το μετάλλιο της δεύτερης θέσης, είναι οι Γιλντιράι Μπαστούρκ (Λεβερκούζεν, 2002), Χαμίτ Αλτιντόπ (Μπάγερν, 2010) και Νούρι Σαχίν (Ντόρτμουντ, 2013).

  • Η χώρα με την χαμηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA, που έχει φιναλίστ και νικητή στο Champions League είναι το Σαν Μαρίνο. Ο Μάσιμο Μπονίνι, νικητής το 1985 με την Γιουβέντους, εκπροσωπούσε την ομοσπονδία που κατέλαβε την 55η θέση από τις 55 στην κατάταξη της UEFA.

Από τότε που έγινε ο τελικός το 1956, 1.049 παίκτες που εκπροσωπούν 63 χώρες εμφανίστηκαν στους τελικούς, αρκετοί από αυτούς περισσότερες από μία φορές. Προς το παρόν η Ιταλία έχει τους πιο διαφορετικούς φιναλίστ (147) αλλά στον αυριανό τελικό, χωρίς Ιταλούς παίκτες σε Τότεναμ και Λίβερπουλ, η Ισπανία θα μπορούσε να ισοφαρίσει, χάρη στον Αλβάρο Μορένο της Λίβερπουλ.

  • Ο μοναδικός Ισπανός που υπάρχει στην Τότεναμ, Φερνάντο Γιορέντε, εμφανίστηκε στον τελικό ήδη, χάνοντας με τη Γιουβέντους το 2015.
  • Ο Κέιτα (Λίβερπουλ) που είναι τραυματίας και ο Βίκτορ Γουανιάμα της Τότεναμ θα μπορούσαν να γίνουν οι πρώτοι φιναλίστ στην κορυφαία διοργάνωση από τη Γουινέα και την Κένυα αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, οι Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη), Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος), Χέουνγκ-Μιν Σονγκ (Νότια Κορέα) και Ντάβινσον Σάντσες (Κολομβία), θα προσπαθήσουν να γίνουν οι πρώτοι παίκτες από τις χώρες τους, που θα εμφανιστούν στον τελικό και θα κερδίσουν το τρόπαιο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παίκτες από 48 χώρες έχουν κερδίσει την κορυφαία διοργάνωση μέχρι στιγμής.

31/05/2019 12:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία

 

Στις 24 Ιουλίου αρχίζει η προετοιμασία της εθνικής ανδρών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: