Βοήθεια στην έρευνα για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές ζήτησε ο Τραμπ από τις υπηρεσίες

File Photo: Να βοηθήσουν οι υπηρεσίες τον Μπαρ για την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 ζήτησε ο Τραμπ. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ στην προσπάθεια που κάνει, προκειμένου να επανεξετάσει τα ζητήματα που σχετίζονται με παρακολουθήσεις υπόπτων γύρω από την προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης εξουσιοδοτήσει τον Μπαρ να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό στοιχείων που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες πληροφοριών κι όπου αυτό το κρίνει αναγκαίο, μεταδίδει το CNN.

Το επίσημο υπόμνημα δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο αργά χθες το βράδυ, δίνοντας οδηγίες στην διεύθυνση της κάθε υπηρεσίας, ώστε “να διαθέσει άμεσα” πληροφορίες που ζητάει ο Μπαρ.

Η κίνηση αυτή, θεωρείται ενδεικτική της προσπάθειας που καταβάλλει ο Λευκός Οίκος αναφορικά με την πλήρη διεξαγωγή μιας έρευνας, που εδώ και πολύ καιρό έχει απαιτήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

“Η σημερινή [χθεσινή] ενέργεια θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Αμερικανοί θα μάθουν την αλήθεια για τα γεγονότα που συνέβησαν και τις ενέργειες που έγιναν στην διάρκεια της προεδρικής εκλογής και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δημόσιες υπηρεσίες μας,” ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Όπως έχει μεταδώσει προηγούμενα το CNN, ο Μπαρ συνεργάζεται στενά με τους διευθυντές της CIA, του FBI, αλλά και του Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) εξετάζοντας τα πρώτα στάδια της επιχείρησης αντικατασκοπείας, η οποίαεξελίχθηκε στην συνέχεια, στην έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η επανεξέταση των γεγονότων γίνεται από τον Μπαρ με την βοήθεια του εισαγγελέα Τζον Ντούρχαμ, που είναι ομοσπονδιακός εισαγγελέας καριέρας στο Κονέκτικατ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προηγούμενα επικρίνει την μη διεξαγωγή μιας έρευνας για το πως στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, βρέθηκαν στο επίκεντρο διεξαγωγής ερευνών και παρακολουθήσεων σε βάρος τους.

Από την πλευρά του, ο Μπαρ ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία, ενώ ο ίδιος στην διάρκεια μιας ακρόασής του που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο Κογκρέσο άφησε να εννοηθεί ότι “υπήρξε κατασκοπεία.”

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχεται κριτική για την στάση του σε γενικές γραμμές, να μην αποκαλύπτει τις ανησυχίες που έχει γύρω από την υπόθεση αυτή.

“Πρέπει να ανησυχούμε για το αν αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραβίασαν τις εξουσίες τους χειραγωγώντας καταστάσεις” δήλωσε ο Μπαρ την προηγούμενη εβδομάδα στο Fox News, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει λάβει επαρκείς απαντήσεις για τα ερωτήματα που τον απασχολούν.

“Δεν λέω ότι αυτό συνέβη, αλλά αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε,” εξήγησε ο ίδιος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατηρούν ότι, ενώ αρκετοί μετέφρασαν τα αρχικά σχόλια του Μπαρ περί της άσκησης κατασκοπίας να έχουν ως στόχο το FBI, στην πραγματικότητα, ο πυρήνας της ανησυχίας του υπουργού Δικαιοσύνης εντοπίζεται σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και στην αρχή της έρευνας για την Ρωσία.

24/05/2019 10:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Το Κρεμλίνο εναντίον του τελεσιγράφου των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400: Απαράδεκτο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: