Τρία βήματα πριν τις ευρωεκλογές: Απούσα η Ευρώπη από την προεκλογική εκστρατεία

Italian Deputy Premier and Interior Minister, Matteo Salvini (C), attends an election cmapgin rally in Prato, Italy, 04 May 2019. Salvini is campaigning for his right-wing Lega Nord party in the upcoming European elections. EPA, CLAUDIO GIOVANNINI




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Από καιρού εις καιρό είναι χρήσιμο, να γυρίζουμε πίσω και να συγκρίνουμε με το σήμερα, ειδικά όταν συγκρίνεις εκτιμήσεις μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα μιας προεκλογικής περιόδου.  Έγγραφα  στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» στις 9 Δεκεμβρίου του 2018:

«Εισερχόμενοι μετά τις 7/8 του Γενάρη του 2019 στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών θα είμαστε και πάλιν θεατές πάνω-κάτω στο ίδιο σκηνικό με παρελθούσες ευρωεκλογές.  Τι εννοώ;  Ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα αφορά την εκλογή των κυπρίων ευρωβουλευτών, εδώ θα διεξάγεται εκστρατεία με θεματολογία την Κύπρο και όχι την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και τη δική μας θέση σ΄ αυτή.  Μέρα νύκτα θα συζητάμε  διάφορα θέματα, όπως τα συζητάμε σε προεκλογική περίοδο για βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές.  Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά θα απουσιάζει.  Και είναι πάμπολλα τα θέματα τα οποία μας αφορούν και είναι ευρωπαϊκά.  Τόσον στα ζητήματα της καθημερινότητας μας, όσον και σε στρατηγικά θέματα του κυπριακού, της οικονομίας και άλλα» .

  • Δυστυχώς σήμερα σχεδόν πέντε ολόκληρους μήνες μετά η πρόβλεψη μου επαληθεύτηκε. Μας χωρίζουν μόλις τρείς βδομάδες από τις ευρωεκλογές και η Ευρώπη απουσιάζει από το προσκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Τότε στις 9/12/2018 είχα σταθεί ιδιαίτερα σε κάποια σημεία όπως πρώτο:

«Για παράδειγμα θα ήθελα να δω το κυπριακό να συζητείται στις ευρωεκλογές όχι μόνο με τον τρόπο που διαχρονικά το συζητάμε, αλλά πιο εξειδικευμένα και συναρτημένα με την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή ΄Ένωσης.  Γίνεται και ορθά, τόση συζήτηση για τις εγγυήσεις.

  • Θα ήθελα λοιπόν να δω να συζητείται αυτό το θέμα εξαντλητικά, υπο το πρίσμα της ευρωπαϊκής μας ιδιότητας. Είναι επιτρεπτό, δικαιολογείται, χρειάζεται ένα  κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή ΄Ένωσης να έχει εγγυητές αλλά κράτη και μάλιστα εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης;  Είναι σε θέση η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση να διασφαλίσει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων κυπρίων (όλων των κυπρίων) πολιτών της»;

Αυτό που ακολούθησε, αυτό που παρακολουθήσαμε μέχρι τώρα είναι τραγικό.  Καμμιά, μα καμμιά ουσιαστική αναφορά στο ρόλο, τις θέσεις, τις δυνατότητες και την πιθανή παρα πέρα ανάμειξη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στο κυπριακό.

Έγγραφα επίσης τότε και το εξής:

«Αλλά και στα θέματα της καθημερινότητας επιτέλους να λεχθούν οι βασικές, θεμελιακές πραγματικότητές.  Τι συνεπάγεται, να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης και της ευρωζώνης;»  Και συμπλήρωνα δίνοντας κάποια παραδείγματα όπως το:

  • «Να συζητηθεί η σχέση της Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου τόσον με το κράτος μας, όσο και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά και πέραν της Κεντρικής Τράπεζας είναι και άλλο θέμα το οποίο βρίσκεται στην ίδια λογική γραμμή.  Το ερώτημα πόσες αποφάσεις που αφορούν ένα κράτος μέλος λαμβάνονται στη δεδομένη χώρα και πόσες στις Βρυξέλλες και ποιού είδους».

Πέραν από τα πιο πάνω στάθηκα τότε και σ΄ ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα για την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.  Θέμα το οποίο σήμερα αναδεικνύουν οι ευρωπαίοι πολίτες ως ένα  από τα τρία κυρίαρχα.

Έγγραφα:  «Όπως επίσης το κεφαλαιώδες ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση είναι σε θέση να προστατεύσει ένα κράτος μέλος από ξένη στρατιωτική επιβουλή και επέμβαση.  Και συναφές μ΄ αυτό το κεφάλαιο Ευρωπαϊκή ΄Άμυνα και Ασφάλεια.  Υπάρχει;  Πως λειτουργεί;  Ποια η σχέση της Ευρωπαϊκής ΄Άμυνας και του ΝΑΤΟ και ποια εξάρτηση υπάρχει, αν υπάρχει.  Να μάθει ο κύπριος ευρωπαίος πολίτης τη σχέση ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης – ΝΑΤΟ στο θέμα ΄Άμυνα και Ασφάλεια».

  • Ούτε και σε αυτά τα κεφάλαια διεξήχθη οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση. Δεν ακούστηκαν ούτε πληροφορίες ούτε και θέσεις.  Κυρίως δεν ακούστηκαν προτάσεις.

Στις δημοσκοπήσεις που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο τρία θέματα αναδεικνύονται ως τα πρωτίστου ενδιαφέροντος για τους πολίτες:  α) Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και ΄Άμυνα. β) Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον και γ)  Μεταναστευτικό.  Για την ΄Άμυνα και Ασφάλεια έχω σχολιάσει.  Για την Κλιματική αλλαγή που την ξέχασαν παντελώς στην προεκλογική, να πω μόνο ότι μέχρι το 2050 η Κύπρος προβλέπεται να είναι πέραν του 50% έρημος!  Και τέλος το μεταναστευτικό με όσα συνεπάγεται και όσα συνδέεται δεν αξιώθηκε καμίας προσοχής.  Δυστυχώς όμως μια πτυχή του, η θέση των ξένων σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έγινε αντικείμενο συζήτησης εδώ και δεκαπέντε μέρες γιατί μας υποχρέωσε η τραγική πραγματικότητα.  Συμπέρασμα ένα και κύριο που αφορά όλες τις δραστηριότητες μας.  Να σοβαρευτούμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.  

Οι κοινότητες να συμφωνήσουν ότι θα ζήσουν μαζί με σεβασμό σε ένα κράτος λειτουργικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: