«Το σακάκι του διπλωμάτη» του Ασάνζ από τον σχεδιαστή αρχιτεκτονικών σχεδίων Θίο Τζόουνς

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό στοιχείων από χαρτόνι και στοιχείων που κατασκεύασε σε τρισδιάτατο εκτυπωτή, ο σχεδιαστής αρχιτεκτονικών σχεδίων Θίο Τζόουνς φιλοτέχνησε ένα «σακάκι διπλωμάτη» για να απεικονίσει την εμπειρία του Τζούλιαν Ασάνζ στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Photo via @designboom




Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό στοιχείων από χαρτόνι και στοιχείων που κατασκεύασε σε τρισδιάτατο εκτυπωτή, ο σχεδιαστής αρχιτεκτονικών σχεδίων Θίο Τζόουνς (Theo Jones) φιλοτέχνησε ένα «σακάκι διπλωμάτη» για να απεικονίσει την εμπειρία του Τζούλιαν Ασάνζ στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Στο πρότζεκτ χαρτογραφούνται τα δωμάτια στο κτήριο στο Knightsbridge όπου ο δημοσιογράφος παρέμεινε έγκλειστος επί περισσότερα από έξι χρόνια.

  • Βασισμένος σε ελλιπή πληροφόρηση για τον χώρο παραμονής του Ασάνζ, ο Τζόουνς σχεδίασε το σακάκι ως έναν «διπλωματικό σάκο», ο οποίος μπορεί να διπλωθεί, να αποκρυβεί και να μεταφερθεί με διπλωματική ασυλία.
  • Στο σακάκι-διπλωματικό σάκο περιλαμβάνονται το μπαλκόνι που έβλεπε στον δρόμο – και ήταν το μοναδικό μέρος στο οποίο ο Ασάντζ μπορούσε να βγει έξω – καθώς και μια σειρά δωματίων, κάποια εκ των οποίων μοιραζόταν με προσωπικό της πρεσβείας της λατινοαμερικανικής χώρας για όσο διάστημα του είχε δοθεί άσυλο.

Το διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται η Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο είναι εκουαδοριανό έδαφος και όσο ο Ασάνζ παρέμενε εκεί έχαιρε διπλωματικής ασυλίας.

  • Μέσα στο σακάκι, αυτό το διαμέρισμα «ξεδιπλώνεται» ώστε να επιτρέπεται να μετακινείται η μινιατούρα του Ασάντζ χωρίς να κινδυνεύει να συλληφθεί. Ο Θίο Τζόουνς φαντάζεται ακόμη και μια ασφαλή οδό διαφυγής του από το κτήριο του Knightsbridge προς το Εκουαδόρ ή άλλο καταφύγιο.

Ο Θίο Τζόουνς είναι ιδρυτής του στούντιο Taxonomy και διδάσκει αρχιτεκτονική στο Green Mat Workshop (του οποίου επίσης είναι ιδρυτής). Αυτή την περίοδο ερευνά την αρχιτεκτονική σε σχέση με το Διαδίκτυο, τη γεωπολιτική και τα σύνορα.

22/05/2019 09:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Τη Barbie θα τιμήσει φέτος με ειδικό βραβείο το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: