Το PSOE εκλέγει 20 ευρωβουλευτές: Εκλέγονται οι Πουτζδεμόν και Ζουνκέρας στην Ισπανία

File Photo: O Κάρλες Πουτζδεμόν. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ισπανία καθώς με καταμετρημένο το 98% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα έξιτ πολ του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 32,9%.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 12 ευρωβουλευτές, το κεντροδεξιό Ciudadanos (“Πολίτες”) επτά, το Podemos 5, με ποσοστό 10,08% –σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– και το Vox τρεις.

Στις δημοτικές εκλογές οι Σοσιαλιστές έρχονται επίσης πρώτο κόμμα με ποσοστό 30,3%. Το PP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21,9%, με καταμετρημένο περίπου το 75% των ψήφων.

Εκλέγονται Πουτζδεμόν και Ζουνκέρας

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017, οι αυτονομιστές ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας εκλέγονται επίσης στο ευρωκοινοβούλιο.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα μπορέσουν να αναλάβουν την έδρα τους. Ο Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, έχει εγκατασταθεί στο Βέλγιο για να αποφύγει τη δίωξή του στην Ισπανία. Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Ελεύθεροι για την Ευρώπη” που έλαβε 2 έδρες και 4,6% των ψήφων.

Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι η εκλογή του δεν μπορεί να επικυρωθεί παρά μόνο αφού προηγουμένως ορκιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της Εκλογικής Επιτροπής της Ισπανίας.

Όμως αν επιστρέψει στη χώρα, κινδυνεύει να συλληφθεί άμεσα. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει ότι χαίρει βουλευτικής ασυλίας από τη στιγμή που εκλέγεται.

Ο Ζουνκέρας εξελέγη με το ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει επίσης Βάσκους αυτονομιστές και εθνικιστές της Γαλικίας, το οποίο έλαβε 5,8% των ψήφων και τρεις έδρες. Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Πουτζδεμόν και επικεφαλής του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Καταλανικής Αριστεράς (ERC) είναι προφυλακισμένος και δικάζεται μαζί με άλλους αυτονομιστές για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης του 2017.

Ο Ζουνκέρας είχε εκλεγεί βουλευτής στην Ισπανία στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου αλλά η ιδιότητά του αυτή ανεστάλη την Παρασκευή, τρεις ημέρες αφότου αποφυλακίστηκε για λίγες ώρες προκειμένου να ορκιστεί.

“Ένας πολιτικός κρατούμενος να εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταγγείλουμε την καταστολή του ισπανικού κράτους”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

27/05/2019 01:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Μαδρίτη, Ισπανία

 

Ο Μακρόν αποκλείει κάθε «αλλαγή πορείας» πάρα το αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: