Το Μπαρμπαρός κοντά στη Λεμεσό αλλά ο ΟΗΕ περιορίζεται σε γενικές και αόριστες εκκλήσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει. UN Photo, Loey Felipe




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ενημέρωση, χθες,  του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε τη στασιμότητα που επικρατεί και την αδυναμία να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Οι εκκλήσεις προς τους εμπλεκόμενους ήταν το μέγιστο που θα μπορούσε να γίνει από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας.

  • Την ενημέρωση έκανε στη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Μίροσλαβ Γιέντσα, ενημέρωσε το μέλη για την πρόσφατη έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Είναι προφανές πως ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να φρεσκάρει τις προσπάθειες στο Κυπριακό φέρνοντας κοντά τους εμπλεκόμενους. Αυτό, επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει καθώς το απορρίπτει η Τουρκία.

Έχει, όμως, κι άλλα εμπόδια στην προσπάθεια του αυτή. Τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που αναμένεται προσεχώς να κλιμακωθούν. Ήδη οι Τούρκοι έχουν με την Navtex 549/19 αναγγέλλει τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή  από το R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα από 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2019.

Οι έρευνες θα γίνουν νοτίως της Λεμεσού και τούτο αποτελεί επιβεβαίωση της επιστολής που είχε στείλει προ ημερών το ψευδοκράτος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία τον ενημέρωνε για γεωτρήσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Λιπεραλ»( ρεπορτάζ Νίκου Μελέτη), νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που επικαλύπτουν Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει για σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros η Τουρκία.

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με τη δήλωση, που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδονησίας, DianTriansyah Djani, τόνισε την επείγουσα ανάγκη αποφυγής ενεργειών οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιά στις προσπάθειες επιτυχίας στο Κυπριακό.

Πρόκειται για μια προτροπή που προφανώς απευθύνεται στην Τουρκία, πλην όμως για ακόμη μια φορά δεν κατονομάζεται. Το γενικό και αόριστο καλύπτει όλους, και το κράτος-τρομοκράτη, πειρατή, την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ασκεί νόμιμα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, που δεν θέλει να διαταράξει ισορροπίες, αλλά πρωτίστως να μην ενοχλήσει την Τουρκία, περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενες διατυπώσεις.

  • Καλωσορίζουν την τελευταία έκθεση του ΓΓ και την απόφασή του να ζητήσει από την κυρία Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.
  • Προτρέπουν τις πλευρές «να συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρόν εκλογικός κύκλος».

Με αυτά, όμως, τα γενικά και αόριστα, τις συγκαλυμμένες υποδείξεις προς την κατοχική δύναμη και τις εκκλήσεις για «όρους αναφοράς» και «συνέχιση διαβουλεύσεων», λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Τουρκία να κάνει πάρτι στην ΑΟΖ μας και οι δικοί μας να συζητούν «φόρμουλες» παράδοσης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: