Το μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας δέσμευση για επανένωση της Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τελεί τα αποκαλυπτήρια γλυπτού με την ονομασία «Ειρήνη και Ανεκτικότητα». Πηγή ΚΥΠΕ




Τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στους Κύπριους και στους Ρώσους, αλλά και τη δέσμευσή μας για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης συμβολίζει το μνημείο «Ειρήνης και Ανεκτικότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Το μνημείο αποτελεί δωρεά του Ρώσου επιχειρηματία και μόνιμου κάτοικου Λεμεσού Nikolay Ivchikov και βρίσκεται στον παραλιακό πεζόδρομο του Αγίου Τύχωνα.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το «μνημείο αυτό θα μας θυμίζει τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της διεθνούς συνεργασίας στην περιοχή μας. Αλλά, το πιο σημαντικό, συμβολίζει τις άοκνες προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει το νησί μας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Μιας λύσης που θα μας επιτρέψει, μέσα από τη σταθερότητα και τη διαρκή ειρήνη, να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και ευήμερου μέλλοντος για όλους τους Κυπρίους”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι “αυτό αποτελεί ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά μας, έτσι ώστε επιτέλους η ειρήνη να επικρατήσει στο νησί”.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα για την αναβάθμιση της κοινότητας, σημειώνοντας ότι πέραν της μακράς ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει, ο Άγιος Τύχωνας συνεχίζει να λειτουργεί δημιουργικά και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς τον Nikolay Ivchikov, ο οποίος δώρισε το Μνημείο στην Κοινότητα, αλλά και στον δημιουργό του έργου κ. Φίλιππο Γιαπάνη, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στο διαχρονικό έργο του καλλιτέχνη.

  • Πρόσθεσε ότι το Μνημείο «συμβολίζει τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους και τις παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Επεσήμανε ακόμα ότι η ρωσική κοινότητα που διαβιεί στην Κύπρο, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, έχει συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στον συμβολικό χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι το Μνημείο «Ειρήνης και Ανεκτικότητας» αποτελεί απόδειξη «της δέσμευσής μας για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη και διατήρηση ειρήνης».
  • Σε χαιρετισμό του ο Ρώσος Πρέσβης, Στανισλάβ Οσάτσι, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. «Πρόσφατα γιορτάσαμε την ημέρα της Νίκης. Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος αφιέρωσε 30 χιλιάδες ζωές στον πόλεμο κατά του φασισμού. Αυτή είναι η μεγάλη η νίκη για αυτό και αυτό το μνημείο έχει μεγάλη σημασία και θα μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη», είπε.

Ο Nikolay Ivchikov ανέφερε ότι στόχος του είναι όπως το μνημείο να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της ειρήνης και της ανεκτικότητας στην πορεία του χρόνου για τις επόμενες γενεές. Ο δημιουργός του έργου, Φίλιππος Γιαπάνης, αναφέρθηκε στη σημασία του Μνημείου και εξέφρασε τη χαρά του που θα κοσμεί την όμορφη, όπως τη χαρακτήρισε, παραλιακή περιοχή του Αγίου Τύχωνα.

18/05/2019 13:37
ΚΥΠΕ
Λεμεσός – Κύπρος

 

Τις παραβιάσεις από την Τουρκία έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε Ανώτατους Δικαστές της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: