Το καθεστώς Μαδούρο «κλείνει» το κοινοβούλιο, λέει η αντιπολίτευση: Υπέρ διαλόγου ΗΠΑ-Ρωσία

Police officers block the entrance to the Venezuelan National Assembly, in Caracas, Venezuela, 14 May 2019. EPA, Raul Martinez




Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν σήμερα βουλευτές της αντιπολίτευσης να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, η οποία ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της άσκησης δίωξης σε βάρος δέκα συναδέλφων τους που έλαβαν μέρος στο αποτυχημένο κίνημα της 30ης Απριλίου.

  • Σύμφωνα με πολλούς βουλευτές, ένοπλα μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών Sebin, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μαζί με άνδρες της αστυνομίας και του στρατού, απέκλεισαν την είσοδο του κοινοβουλίου, του μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

“Οι πράκτορες της Sebin ερεύνησαν το Ομοσπονδιακό Μέγαρο με το πρόσχημα ότι υπήρχαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο εσωτερικό. Είμαστε περικυκλωμένοι από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας”, είπε η Μανουέλα Μπολίβαρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο”, συνέχισε, κάνοντας λόγο για απόπειρα “εκφοβισμού” εκ μέρους της κυβέρνησης.

  • “Είτε γίνει σε δημόσιο χώρο, είτε σε κάποιο παράρτημα, είτε κάτω από μια γέφυρα, το κοινοβούλιο θα συνεχίσει και η συνεδρίαση θα γίνει”, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Λούις Στεφανέλι.“Όλα αυτά είναι ένα μέρος του σόου για να εμποδίσουν τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης. Πρόκειται για μια δικτατορία που κυνηγά τους αντιφρονούντες και εμείς μαχόμαστε για την πολιτική αλλαγή”, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα.

Την περασμένη εβδομάδα η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ήρε την ασυλία δέκα βουλευτών που συμμετείχαν “ενεργά” στην εξέγερση. Το κίνημα αυτό απέτυχε και ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι οι “προδότες” θα τιμωρηθούν. Η Sebin έχει συλλάβει τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, Έντγκαρ Σαμπράνο, ο οποίος οδηγήθηκε κατόπιν σε στρατιωτική φυλακή. Άλλοι τρεις βουλευτές σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις έχουν καταφύγει σε διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών στο Καράκας ενώ ένας τέταρτος έφυγε από τη χώρα και βρίσκεται στην Κολομβία.

  • Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι. Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ανδρών ο Πομπέο δήλωσε ότι οι χώρες δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα κυρίαρχα συμφέροντα της Βενεζουέλας.

«Δεν θέλουμε κάποια, οποιαδήποτε χώρα να επεμβαίνει στις υποθέσεις της Βενεζουέλας, θέλουμε ο λαός της Βενεζουέλας να αποκτήσει την δική του δημοκρατία, να επιλέγει ο ίδιος τον ηγέτη του, είτε είναι αυτός ο Νίκολας Μαδούρο ή κάποιος οποιοσδήποτε άλλος» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να κάνει διάλογο με την Μόσχα για την κρίση στην Βενεζουέλα, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες.

  • «Στο ζήτημα της Βενεζουέλας έχουμε διαφωνίες. Είπα στον συνάδελφο μου, ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε το παν για να επιλέξει ο λαός αυτής της χώρας τον δημοκρατικό δρόμο. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πιστεύουν ότι ήρθε ο καιρός για τον Μαδούρο να φύγει, για να πάψει ο λαός της Βενεζουέλας να υποφέρει. Ελπίζουμε ότι η ρωσική υποστήριξη προς τον Μαδούρο θα σταματήσει. Όμως παρά τις διαφωνίες μας, θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Θα βρούμε κάποιες λύσεις για να περιορίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σ’ αυτή την χώρα» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης και του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό που εκτοξεύονται κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας.

  • Ο Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι υπέρ του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και της αντιμετώπισης των ζητημάτων χωρίς τελεσίγραφα και προϋποθέσεις, και ότι η στάση της στην κρίση της Βενεζουέλας «έχει ως αφετηρία την αρχή που λέει ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται με την βία». «Οι απειλές που εκτοξεύονται από τα χείλη επίσημων εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης και από τα χείλη του κ. Γκουαϊδό, ο οποίος μονίμως αναφέρεται στο δικαίωμα του να ζητήσει μια στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό, δεν έχουν τίποτα το κοινό με την δημοκρατία» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ όλων των υπεύθυνων πατριωτικών πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο του μηχανισμού του Μοντεβίδεο. «Και η κυβέρνηση (σ.σ.: της Βενεζουέλας) , όπως είπε ο Νίκολας Μαδούρο είναι έτοιμη για έναν τέτοιο διάλογο» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, TASS

Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητά με επιστολή του, στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: