Το ΗΒ έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι προσεκτικό για την ΑΟΖ, λέει η Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του Flight Safety Foundation. ΚΥΠΕ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔ




Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι προσεκτικό στη στάση του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εκ των συμφερόντων, τα οποία έχει το ίδιο το ΗΒ σε σχέση με την Κύπρο, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κληθείς να σχολιάσει το πώς θα αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τις βρετανικές βάσεις στο Μαυρίκιο.

  • Κληθείς να διευκρινίσει αν το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να συνδεθεί με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τη Βρετανία για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συζήτηση με τη Βρετανία γίνεται στη βάση του γεγονότος που έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι το ΗΒ έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι προσεκτικό στη στάση του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εκ των συμφερόντων, τα οποία έχει το ίδιο το ΗΒ σε σχέση με την Κύπρο. Αυτή ήταν η επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μιλά αφ΄εαυτής».

Επί της απόφασης για τα νησιά στο αρχιπέλαγος Τσάγκος και κατά πόσο αυτό θα αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφείς ότι μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη φάση να τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα.

«Ωστόσο, όπως αυτές τις μέρες έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι διαβουλεύσεις γίνονται με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη στάση, η οποία τηρείται από τη Βρετανία έναντι των τουρκικών παραβιάσεων. Είναι μια συζήτηση που είναι ανοικτή, ο Πρόεδρος έχει απευθύνει επιστολή στην Πρωθυπουργό Μέι και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται», σημείωσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι έχει σημειωθεί μια μετατόπιση της βρετανικής θέσης και ο Υπουργός Εξωτερικών έχει επισημάνει ότι αναμένεται από το ΗΒ μια τοποθέτηση ανάλογη με το διεθνές δίκαιο και τη στάση των 28.

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη θέση της Κυβέρνησης ότι πρέπει να συνεχιστούν και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνεχείς οι διπλωματικές ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ
——————————————
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία προχώρησε σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κληθείς να πει αν η διπλωματία που έχει αναπτυχθεί αλλάζει την εικόνα ενόψει και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η παραβίαση και η παρανομία της Τουρκίας δυστυχώς συνεχίζεται».

  • Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, συνεχίζονται και όλες οι διπλωματικές και νομικές διεργασίες και αξιοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τα συμφέροντα των Κυπρίων απέναντι στην παρανομία αυτή της Τουρκίας.
  • Διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβές, ότι δίνεται χρόνος στη διπλωματία μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι οι διπλωματικές ενέργειες είναι συνεχείς, είχαν προηγηθεί αυτής της παράνομης επέμβασης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, και είχαν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα.

«Κάποια από αυτά τα προληπτικά μέτρα φαίνεται ότι αποδίδουν όσον αφορά την αποτρεπτική δραστηριότητα της Δημοκρατίας έναντι εταιρειών και προσώπων που πιθανόν να συνεργάζονται στην παρανομία», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι η διπλωματία εστιάζεται στο επίπεδο των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ, διότι υπάρχει σαφέστατη υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο με περσινές τοποθετήσεις, τον Μάρτιο του 2018 οι οποίες ισχύουν, όσο και με ανανέωση της θέσης μόλις πρόσφατα, και βεβαίως με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα εάν τυχόν η Τουρκία συνεχίσει να έχει αυτή τη στάση.

Συμπλήρωσε ότι το επόμενο Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν οπωσδήποτε τα επόμενα βήματα, και αυτό ελέχθη σε αντιδιαστολή τόσο με το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία όσο και με το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 28 Μαΐου με αντικείμενο την πορεία της Ευρώπης μετά τις Ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα τους.

«Η προσπάθεια, όμως, της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας, οι παραστάσεις σε φιλικές χώρες και φιλικές δυνάμεις διεθνώς είναι διαρκείς και συνεχόμενες», είπε.

Όσον αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου υπενθύμισε τις δηλώσεις που έκανε αυτές τις μέρες ο Υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς τι θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως αποτρεπτικό μέτρο από πλευράς της ΕΕ έναντι των παρανομιών της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τους θεσμούς της ΕΕ όσο και με τους εταίρους μας, με χώρες – και δεν είναι λίγες ευτυχώς – οι οποίες στέκονται ενεργητικά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται διερεύνηση σχετικά με το ποιες θα ήταν οι καταλληλότερες και οι αποτελεσματικότερες επόμενες κινήσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει με την ίδια λογική της αυθαιρεσίας και της παρανομίας».

Σεβαστές οι όποιες αποφάσεις δικαστηρίου για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων
————————————————————————————————–
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι 950 Ελλαδίτες που έχουν υποστεί κούρεμα καταθέσεων έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έφυγαν απογοητευμένοι από τη συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εάν υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίου είναι πάντοτε σεβαστές και πρέπει να εφαρμόζονται.

  • «Ήδη υπήρξαν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίου σχετικά με άλλα θέματα τις οποίες η Κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της. Θέλω να υπενθυμίζω ότι είναι η Κυβέρνηση που έλαβε την πρωτοβουλία – ακόμα και παρά την προ στιγμής άρνηση της Βουλής στην προηγούμενη θητεία – και επανέφερε το θέμα και αυτή τη στιγμή είναι ενεργοποιημένο το σχετικό Ταμείο Αλληλεγγύης», είπε.

Μένει, πρόσθεσε, να γίνουν τα επόμενα βήματα τα οποία δεν εξαρτώνται από την Κυβέρνηση, να συσταθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης και να χαραχθεί στρατηγική ανάλογα και με τα δεδομένα τα οποία θα υπάρχουν. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, όπως ο Πρόεδρος σήμερα εξήγησε και στην ομάδα των ενδιαφερομένων που τον επισκέφθηκαν, παρακολουθεί στενά τα πράγματα.

«Είναι πολιτική της Κυβέρνησης η σύσταση του ταμείου αλληλεγγύης και η αρχική προικοδότηση του», ανέφερε τέλος ο Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
23/05/2019 14:23

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη-Σπέχαρ το πρωί της Παρασκευής στη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: