Το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχτηκε το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας: Και το όνομα αυτού;

A woman takes a photo of an official notice set up on an easel at the gates of Buckingham Palace announcing the birth of a son to Britain’s Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex in London, Britain, 07 May 2019. The Duchess of Sussex gave birth to a son, Buckingham Palace announced. It is the first child of Prince Harry and his wife Meghan. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Έβδομος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου μετά τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον δούκα του Καίμπριτζ και τα παιδιά του– πρίγκιπα Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ και πρίγκιπα Λούις– και μετά τον πατέρα του πρίγκιπα Χάρι και όγδοο δισέγγονο της βασίλισσας Ελισάβετ.

  • Είναι μόλις μερικών ημερών και όμως ο νεογέννητος γιος του Χάρι και της Μέγκαν απασχολεί ήδη τη βρετανική κοινωνία και έχει κάνει όλον τον πλανήτη να μιλάει για εκείνον. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ δήλωσαν “ενθουσιασμένοι” από την είδηση της γέννησής του.

O αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συνεχάρη τους γονείς, ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι προς τιμήν του νεογέννητου θα γίνει δωρεά σε μια οργάνωση που κατασκευάζει κουτιά για μωρουδιακά και τα δίνει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και θα φυτευθούν δέκα δέντρα στη χώρα.

  • Όπως ήταν αναμενόμενο η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον συνεχάρησαν τους ευτυχείς γονείς, ενώ η χορωδία από τον γάμο του ζευγαριού έγραψε ένα νανούρισμα για το νέο μέλος της οικογένειας.
  • Ορόσημα και αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας χαιρέτισαν και αυτά τη γέννηση του μικρού: το London Eye φωτίστηκε με κόκκινο, λευκό και μπλε και ο πύργος της British Telecom εμφάνισε το μήνυμα “It’s a baby boy”, ενώ με το που αναρτήθηκε η είδηση “Είναι αγοράκι!” στον λογαριασμό του ζευγαριού στο Instagram συγκέντρωσε περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια likes.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος–τόσο οι ταμπλόιντ (η Daily Mail αφιέρωσε 23 σελίδες) όσο και οι μεγάλου σχήματος–έκανε πρώτο θέμα την είδηση (με λιγοστές μόνο εξαιρέσεις που είχαν δεύτερη την είδηση στο πρωτοσέλιδό τους) και σχεδόν όλες οι εφημερίδες είχαν για τίτλο τις δηλώσεις του εμφανώς πανευτυχή πατέρα πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στη γέννα που έγινε στο σπίτι του ζευγαριού, με κάποια έντυπα ωστόσο να υποστηρίζουν ότι την τελευταία στιγμή η Μέγκαν μεταφέρθηκε μυστικά σε μαιευτήριο.

Αν πάντως η Μέγκαν γέννησε στο σπίτι δεν θα είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που κάνει κάτι τέτοιο. Η βασίλισσα Ελισάβετ γέννησε και τα τέσσερα παιδιά της στο σπίτι.

  • “Είμαι τόσο υπερβολικά υπερήφανος για τη σύζυγό μου και όπως θα έλεγε κάθε πατέρας και γονέας, ‘ το μωρό είναι απολύτως υπέροχο’, αυτό το πραγματάκι είναι για να τρελαίνεσαι. Ήταν η ωραιότερη εμπειρία που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Το πώς μια γυναίκα κάνει αυτό που κάνει είναι αδιανόητο”.

Και το όνομα αυτού;

Θα είναι Άρθουρ, Άλμπερτ ή Σέιν; Ή μήπως Φίλιπ ή Τζέιμς; Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συχνά επιλέγουν “κλασικά” μικρά ονόματα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του να κάνουν μια αντισυμβατική επιλογή για τον νεογέννητο γιο τους.

Αν προτιμήσουν ονόματα των στενών συγγενών τους, τότε προκρίνονται τα “Κάρολος” –ο παππούς του μωρού και διάδοχος του βρετανικού θρόνου– ή “Φίλιππος”, από τον δούκα του Εδιμβούργου, τον προπάππου, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ. Άλλα μικρά ονόματα που συνηθίζονται στη βασιλική οικογένεια είναι τα Αρθούρος, Ιάκωβος (Τζέιμς), Αλβέρτος και Εδουάρδος.

  • Στο γραφείο στοιχημάτων William Hill προκρίνεται το “Αρθούρος”, ενώ στο Paddy Power μεταξύ των φαβορί είναι τα “Αλέξανδρος” και “Ιάκωβος”.

Αλβέρτος ήταν το μικρό όνομα του συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας, αλλά και του πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, ο οποίος όμως επέλεξε να αποκαλείται “Γεώργιος” όταν ανέβηκε στον θρόνο. Είναι επίσης ένα από τα μικρά ονόματα του ίδιου του πρίγκιπα Χάρι.

  • Το Αρθούρος, από τον θρυλικό βασιλιά των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης, είναι ένα από τα μικρά ονόματα του πρίγκιπα Καρόλου, του γιου του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και του μικρότερου γιου του τελευταίου, πρίγκιπα Λούι – το όνομα έχει επανέλθει στη μόδα τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία.

Στο μπλογκ The Tig που διατηρούσε η Μέγκαν παλαιότερα και το οποίο δεν υπάρχει πια, είχε αναφέρει ότι ένα από τα αγαπημένα της ονόματα είναι το “Γκρέι”, τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Στις ΗΠΑ, αυτήν την περίοδο είναι της μόδας το όνομα Λίαμ και ακολουθούν τα Νόα και Ουίλιαμ. Στη Βρετανία, πρώτα σε προτιμήσεις μικρά ονόματα είναι τα Όλιβερ, Χάρι και Τζορτζ.

  • Τα γραφεία στοιχημάτων δεν αποκλείουν να δοθεί στο παιδί κάποιο όνομα που συνηθίζεται περισσότερο στις ΗΠΑ, όπως τα Μπράντλεϊ ή Σπένσερ – το τελευταίο ήταν επίσης το επώνυμο της μητέρας του Χάρι, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Εικασίες γίνονται από τον βρετανικό Τύπο και για το ποιοί μπορεί να είναι οι νονοί του μικρού. Η Mail ισχυρίζεται ότι πιθανολογούνται διασημότητες όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Σερένα Ουίλιαμς και ο αμερικανός τηλεπαρουσιαστής Γκέιλ Κινγκ. Η Mirror εκτιμά ότι μπορεί να επιλεγούν πέντε με οκτώ νονοί, ανάμεσά τους και οι πριγκίπισσες Ευγενία και Ζάρα Τίντολ, πρώτες εξαδέλφες του Χάρι.

  • Και η Sun φθάνει στα άκρα, όπως συνηθίζει, στοιχηματίζοντας 4-1 για την Κέιτ Μίντλετον, την σύζυγο δηλαδή του πρίγκιπα Γουίλιαμ, 25-1 για την σταρ του Μπόλιγουντ Πριγιάνκα Τσόπρα και 66-1 (αουτσάιντερ) για την Όπρα Γουίνφρι.

Ο νεογέννητος δεν γίνεται αυτόματα πρίγκιπας ούτε αποκαλείται αυτόματα “Η Αυτού Μεγαλειότης” καθώς πρέπει να προηγηθεί βασιλικό διάταγμα. Ωστόσο, όταν ο παππούς του, ο πρίγκιπας Κάρολος, διαδεχτεί την προγιαγιά του, την βασίλισσα Ελισάβετ, ο βασιλικός κανονισμός προβλέπει ότι ο μικρός θα αποκτήσει τότε τέτοιους τίτλους.

Πρίγκιπας με επίθετο

Μια επιλογή για τους γονείς του νεογέννητου είναι να χρησιμοποιήσουν το όνομα της βασιλικής οικογένειας, Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ.

Αυτό προέκυψε από τον συνδυασμό των επιθέτων της βασίλισσας και του πρίγκιπα Φίλιππου όταν παντρεύτηκαν.

  • Αλλά το ζευγάρι είναι πολύ πιθανότερο να μιμηθεί τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την σύζυγό του χρησιμοποιώντας τον τίτλο που τους δόθηκε από την βασίλισσα, δηλαδή Σάσεξ. Και τα τρία παιδιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ, στους οποίους η βασίλισσα έδωσε τους τίτλους του δούκα και της δούκισσας του Καίμπριτζ, φέρουν στα πιστοποιητικά γέννησής τους το Καίμπριτζ ως επίθετο.

Ο Χάρι και η Μέγκαν βέβαια μπορούν και να απορρίψουν έναν βασιλικό τίτλο. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν. Όταν στην κόρη της βασίλισσας, την πριγκίπισσα ΄Αννα, προτάθηκαν βασιλικοί τίτλοι για τα παιδιά της, τον Πίτερ και την Ζάρα, εκείνη τους αρνήθηκε. Ήθελε να παιδιά της να έχουν κατά το δυνατότερον μια ζωή ως κοινοί θνητοί.

  • Σε αυτό το πνεύμα ο Χάρι και η Μέγκαν, που δεν φοβούνται να έρθουν σε ρίξη με το βασιλικό πρωτόκολο, πιθανόν να επιλέξουν την ίδια οδό.
  • Ο νεογέννητος είναι αμερικανός πολίτης και αυτό διότι η μητέρα του παραμένει αμερικανίδα πολίτης. Όποιος Αμερικανός έχει ζήσει για πέντε χρόνια στις ΗΠΑ κληροδοτεί αυτόματα την υπηκοότητά του στο παιδί του.

Δεδομένου όμως ότι ο μικρός γεννήθηκε εκτός των ΗΠΑ η Μέγκαν θα πρέπει να δηλώσει την γέννηση στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Επειδή όμως ο πατέρας του είναι Βρετανός, ο μικρούλης θα έχει διπλή υπηκοότητα.

Η Μέγκαν αναμένεται να κάνει αίτηση για την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας, αλλά η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο–χρειάζεται να είναι κάτοικος της Βρετανίας για πάνω από μια πενταετία. Όταν γίνει βρετανίδα πολίτης η Μέγκαν μπορεί να απαρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητα αλλά το παιδί της θα πρέπει να περιμένει μέχρι να γίνει 16 ετών για να κάνει το ίδιο.

07/05/2019 15:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Tα στοιχήματα πέφτουν βροχή για το όνομα του νεογέννητου γιου του Χάρι και της Μέγκαν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: