Το ελικοφόρο P-3B Orion έτοιμο πάλι για πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και την Μεσόγειο (video)

Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας κατά τη διάρκεια απογείωσης του. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Ρ-3Β ORION, ένα από τα ταχύτερα ελικοφόρα αεροσκάφη, παγκοσμίως, το αεροπλάνο «ενδιάμεσης λύσης» πέρασε με άριστα αλλά με σημαντική καθυστέρηση ενός έτους τα τεστ αξιολόγησης και φαίνεται πως φτάνει η ώρα της επιχειρησιακής του απόδοσης και πάλι στο Πολεμικό Ναυτικό.

  • Όπως και πριν μια δεκαετία όταν και αποφασίστηκε η καθήλωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, η δύναμη των Ρ-3 άνηκε όπως και τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό. Μετά την αξιολόγηση που περνά το αεροπλάνο που ήρθε ξανά σε επιχειρησιακή κατάσταση, θα περάσει και πάλι στις πολυποίκιλες αποστολές του λαμβάνει.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα P-3, αν δούμε την καθυστέρηση που υπήρχε για το ένα, στο οποίο δεν αλλάχτηκαν τα συστήματα που  διαθέτει, τότε μπορεί κανείς να υποθέσει το πότε θα παραληφθούν από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ποιο είναι το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 B Orion

  • Η χώρα μας παρέλαβε έξι Ρ-3, το 1996, τα τετρακινητήρια αεροσκάφη που μπορούν να πετούν χωρίς ανεφοδιασμό για 17 ώρες με ταχύτητα περίπου 600 χλμ την ώρα βρισκόμενα πάνω από το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών επιτηρώντας τα πλοία που κινούνται στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Όμως οι αποστολές τους πολλές φορές κινούνται στο όριο του FIR Αθηνών ή και το ξεπερνούν στο πλαίσιο Νατοϊκών υποχρεώσεων στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Στο αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης» επαναενεργοποιήθηκαν τα συστήματα που διαθέτει για να φέρει εις πέρας την αποστολή του,  όπως το σύστημα «ais», οι ακουστικές συσκευές υποβρύχιας δράσης, το ραντάρ επιφανείας και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Όλοι οι
χειριστές αναφέρουν στον αξιωματικό τακτικής, έναν αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Το ραντάρ του έχει εμβέλεια 203 Ναυτικά μίλια έως τα 30.000 πόδια, ενώ η σάρωση που κάνει, αγγίζει τις 210 μοίρες. Βέβαια αν τεθούν σε λειτουργία και τα δυο ραντάρ, τότε οι μοίρες φτάνουν τις 360. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα ORION, μπορούν να φέρουν τορπίλες ΜΚ-46 με τις οποίες προσβάλλονται τα υποβρύχια, επίσης μεταφέρουν και νάρκες τύπου ΜΚ-55 των 2000 λιβρών.

Μια από τις πλέον δύσκολες αλλά και επικίνδυνες αποστολές που  πραγματοποιούν τα πληρώματα των Ρ-3, είναι ο εντοπισμός υποβρυχίου, αυτό επιτυγχάνεται με την άφεση «ηχοσημαντίρων» που δίνουν τη δυνατότητα, ο ήχος που μεταφέρουν στο πλήρωμα του αεροσκάφους να τους κάνει ν’ αναγνωρίζουν τι συμβαίνει και τι πιθανότητα κινείται στον υποθαλάσσιο χώρο. Σ’ αυτό έναν άγνωστο αλλά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η «βιβλιοθήκη» ήχων που ήδη υπάρχει και φτιάχτηκε κομμάτι κομμάτι από τα έμπειρα στελέχη της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας.

Η Τουρκία πήγε στην Κύπρο στη βάση σχεδίου: Αερομαχίες το μήνυμα της Π.Α. στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: