Οι πολίτες θα εγγυηθούν τις κατακτήσεις, τις θυσίες και τις νίκες, δήλωσε ο Τσίπρας στην Κρήτη

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλάει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti




Το βασικό δίλημμα των εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης και “κάλεσε ακόμη και τους συντηρητικούς πολίτες να εγγυηθούν με την ψήφο τους τις θυσίες και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και να υπερασπιστούν τις νίκες τους”.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης να εγγυηθούν την διατήρηση των θετικών μέτρων. Ανέφερε χαρακτηριστικά “απευθύνομαι και στους συντηρητικούς πολίτες: Η 13η σύνταξη και η αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την Κυριακή στα χέρια τους, διαφορετικά την Κυριακή θα χάσουν κι εκείνοι τις συντάξεις τους και θα γυρίσουν ξανά στην αγωνία την μνημονιακής περιόδου…Την Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό της ΝΔ έχει την εντολή κατάργησής τους”.

  • Η σύγκριση των δύο ψηφοδελτίων

Ακολούθως έκανε σύγκριση των δύο ψηφοδελτίων: “Την Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, τη 13η σύνταξη, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, τη μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, καθώς και μια σειρά θετικών παρεμβάσεων για την επόμενη χρονιά. Και αυτό της ΝΔ έχει την εντολή κατάργησής τους, η επιλογή ανήκει σε εσάς”, είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους και έκανε σύγκριση με τον πρόεδρο της ΝΔ:

“Ο κος Μητσοτάκης μας το είπε καθαρά: Δε μας δεσμεύει τίποτα απ’ όσα κάνατε για τους πολλούς. Δεν εγγυόμαστε καμία 13η σύνταξη. Δεν εγγυόμαστε κανένα 8ωρο. Δεν εγγυόμαστε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στο μισό για τις λαϊκές περιουσίες. Δεν εγγυόμαστε καμία μόνιμη θέση εργασίας στην Υγεία και την Παιδεία, γιατί θα απολύσουμε όσους προσλάβατε”.

Συνέχισε την επίθεση λέγοντας: “Τι εγγυάται; Το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Την 7ημερη εργασία. Την επιστροφή στο 1 προς 5 στο δημόσιο. Την Φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την στήριξη των πολλών διαβεβαιώνοντας ότι “τα μέτρα θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο…Και αυτό σημαίνει ότι σταδιακά την επόμενη τετραετία θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα”.

  • Μείωση της ανεργίας

Ειδική αναφορά έκανε στην ανεργία: “έχουμε σχέδιο να συνεχίζουμε να μειώνουμε την ανεργία. 1 εκατ. άνεργους δημιούργησαν αυτοί, τη καταστροφική τετραετία 10-14. 380.000 θέσεις επαναφέραμε εμείς. Μειώσαμε 9 ποσοστιαίες μονάδες. ‘Αλλο τόσο έχουμε στόχο να μειώσουμε την επόμενη τετραετία.

  • Η Κρήτη στέλνει μήνυμα

“Η Κρήτη στέλνει και πάλι απόψε μήνυμα νίκης σε ολόκληρη την Ελλάδα”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους κατοίκους του Ηρακλείου και της Κρήτης που είχαν γεμίσει την πλατεία Ελευθερίας μπροστά στην εξέδρα και είχαν κατακλύσει και τον πεζόδρομο Δικαιοσύνης όπου είχε τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη για τον κόσμο που δεν μπορούσε να πλησιάσει. Οι γνώριμες πια εικόνες από τις περιοδείες τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα επαναλήφθηκαν και στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας διέσχισε τον χώρο της συγκέντρωσης όπου έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις χαιρετώντας τον κόσμο.

Δεν παρέλειψε να “επισημάνει ότι είναι συγκέντρωση που θυμίζει την δεκαετία του 80” και να κάνει συγκρίσεις με το δημοκρατικό παρελθόν της Κρήτης: “Δεν είναι απλά η προεκλογική μας συγκέντρωση, ο δημοκρατικός λαός της Κρήτης δίνει ραντεβού με την ιστορία” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Βιάστηκαν κάποιοι να κρίνουν το αποτέλεσμα και αυτής της αναμέτρησης, λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο ελληνικός λαός”. Θύμισε ότι πριν από 20 ημέρες ξεκίνησε “την πορεία προς τον λαό από την Κρήτη και έκτοτε το κλίμα άλλαξε και τώρα όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε παίρνουμε μηνύματα νίκης για την επόμενη ημέρα του ελληνικού λαού που έχει δικαίωμα στη ελπίδα και την αξιοπρέπεια”. Καθώς μάλιστα άρχισε να βρέχει ο κ. Τσίπρας είπε ότι η “περαιτέρω βελτίωση την επόμενη τετραετία θα γίνει κι ας ανοίξουν οι ουρανοί, βρέξει χιονίσει”, με τον κόσμο να φωνάζει “είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός”.

Ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του έκανε αναφορά στον Σταύρο Αρναουτάκη προβλέποντας ότι θα “θα βγει ξανά με τα τσαρούχια Περιφερειάρχης Κρήτης την επόμενη Κυριακή”, ενώ παραθέτοντας τα έργα που έχουν γίνει κατονόμασε τους κρητικούς υπουργούς του, Γιώργο Σταθάκη, Ανδρέα Ξάνθο και Παύλο Πολάκη, -οι οποίοι ήταν στην συγκέντρωση-, με τον τελευταίο να συγκεντρώνει το πιο έντονο χειροκρότημα. Συνεχίζοντας τον διάλογο με τους συγκεντρωμένους και όταν έπεσαν βεγγαλικά, ο κ. Τσίπρας είπε “την Κυριακή τα βεγγαλικά”.

Αναφέρθηκε και στον κ. Βέμπερ και στις γνωστές του θέσεις υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αποδοκιμασίες, περιορισμένες, υπήρξαν και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε εμμέσως στο γλωσσικό ολίσθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να πει ότι “το 1-0 το ξεπεράσαμε, πάμε για 2-0 και για 3-0. Το ένα μηδέν το είπαν μόνοι τους αλλά εσείς εδώ πάτε για μεγαλύτερη νίκη το βράδυ της Κυριακής”.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μάχες της κυβέρνησής του με τους δανειστές και με το εγχώριο κατεστημένο διεκδικώντας την συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και επίθεση στην ηγεσία του: “η Αριστερά δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες, όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας. Με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το 81. Με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα. Με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κου Μητσοτάκη. Για αυτό και σήμερα εδώ δεν είναι μόνο η προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σήμερα στο Ηράκλειο, στη κεντρική του πλατεία είναι το μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο. Το προσκλητήριο της δημοκρατικής παράταξης”.

  • Ενότητα απέναντι στην ελίτ

Ο κ. Τσίπρας έδωσε απάντηση και στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων ότι διχάζει: “Σήμερα, στην Ελλάδα του 2019, δε χωρά ο διχασμός. Διχάζουν μόνο όσοι θέλουν η χώρα να εξουσιάζεται από μια ελάχιστη μειοψηφία του πλούτου και των πολιτικών τζακιών…Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στο μιντιακό σύστημα και στους επιχειρηματίες που συγκέντρωσαν δύναμη πυρός στα ΜΜΕ και προσπάθησαν να στήσουν το πείραμα της μεταδημοκρατίας, προσπαθώντας εκείνοι να διχάσουν και να στρέψουν τον λαό εναντίον της κυβέρνησης δημιουργώντας εικονική πραγματικότητα. “Προσπάθησαν να διχάσουν τον λαό και στα εθνικά θέματα, προσπάθησαν να μας διχάσουν χωρίζοντας σε δήθεν εθνικόφρονες και δήθεν προδότες”. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Ελλάδα των πολλών, ανήκουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, ανήκουν ακόμη και οι επιχειρηματίες που ασκούν υγιή επιχειρηματικότητα. Όχι όμως εκείνοι που κλέβουν τον ιδρώτα των πολλών, εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τις μίζες και την ρεμούλα που οδήγησε στην χρεοκοπία. Αυτοί είναι μία αισχρή μειοψηφία που ο λαός πρέπει να τους απομονώσει”.

  • Οι αντίπαλοί μας φοβούνται τη νέα γενιά

Ειδική αναφορά έκανε στη νέα γενιά θυμίζοντας ότι “όταν ψηφίζαμε την ψήφο στα 17 οι αντίπαλοί μας λέγανε ότι ψήφο στα 17 δίνουν μόνο τα δικτατορικά καθεστώτα, όχι μόνο γιατί δεν εμπιστεύονται τη νέα γενιά γιατί έδωσε νίκες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί την φοβούνται, γιατί η νέα γενιά ξέρει τι της γίνεται και έχει την ψήφο σαν βόλι και σαν όπλο”. Απευθύνθηκε λοιπόν στους νέους λέγοντας: “μην χαραμίσετε στα όπλα σας, μην χαραμίσετε το βόλι σας και κάνετε αυτό που ξέρετε καλύτερα, να δίνετε χρώμα και προοπτική στα όνειρά σας και κυρίως να ξαναβάλετε το φίδι στην τρύπα του, να καταδικάσετε τη Χρυσή Αυγή και τη ακροδεξιά”.

Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να δώσει τη μάχη των εκλογών μέχρι την τελευταία ημέρα, πόρτα πόρτα γιατί όπως εξήγησε “εμείς δεν έχουμε μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες να μας στηρίζουν έχουμε μόνο εσάς…Και την Κυριακή κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους”.

  • Απολογισμός για την Κρήτη

Την τετραετία 2015-2019 αυξήσαμε τις χρηματοδοτήσεις έργων από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους στο Νομό Ηρακλείου κατά σχεδόν 130 εκατομμύρια. Δίνουμε 328 εκατ. ευρώ για το Ηράκλειο, έναντι 199 εκατ. ευρώ την τετραετία 2010-2014. Στην Περιφέρεια Κρήτης διπλασιάσαμε τις χρηματοδοτήσεις έργων στην τετραετία μας, φτάνοντας τα 1,2 δισ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του απεσταλμένου μας Σπ.Γκουτζάνη
Ηράκλειο, Greece

Θα απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών, δεσμεύεται ο Μητσοτάκης (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: