Θυμώνουν τον Ταγίπ Ερντογάν τα μαχητικά F-35: Σήκωσε το γάντι που του έριξαν οι Αμερικανοί

Μαχητικό F-35 κατά τη διαδικασία της προσγείωσης. Φωτογραφία via Twitter, @thef35




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ*

Σήκωσε το γάντι που του έριξαν οι Αμερικανοί για μια ακόμη φορά, ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον πως χωρίς την Τουρκία, το πρόγραμμα των μαχητικών αεριωθουμένων F-35 είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει.

  • Υποστήριξε πως η Άγκυρα τυγχάνει άδικης αντιμετώπισης. Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Ερντογάν ανέφερε πως αυτοί που προσπαθούν να αποκλείσουν τη χώρα του από το πρόγραμμα των F-35 δεν το έχουν σκεφτεί καλά. Τόνισε ότι προσέθεσε πως η Άγκυρα παίρνει γρήγορα μέτρα για να αναπτύξει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αεριωθουμένων F-35 της Lockheed Martin. Η Άγκυρα είναι επίδοξος αγοραστής των F-35, αλλά και εταίρος στην παραγωγή τους.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί τάπητος βρέθηκαν θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ανησυχιών για την ασφάλεια στη βόρεια Συρία και την προγραμματισμένη αγορά του S-400 από την Τουρκία».

  • Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκαν διάφορα διμερή θέματα, καθώς και η επιθυμία των δύο πλευρών για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την επίθεση σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου δεν περιέχεται καμία αναφορά σε «κοινή ομάδα εργασίας» για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για το θέμα του συστήματος S-400.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει με σαφήνεια και συνέπεια τις σοβαρές της ανησυχίες στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Σημαντικό γεωστρατηγικό εργαλείο η Κύπρος: Η λύση δεν μπορεί να είναι η Διζωνική Δικοινοτική!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: