Θρίλερ με την έδρα του ΜΕΡΑ 25 στην Ευρωβουλή: Τα σενάρια και οι καραμπόλες

File Photo: Ο Γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Σε μάχη ψήφο με ψήφο εξελίσσεται η εκλογή μίας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο για το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη ΜΕΡΑ 25, η οποία μάλιστα έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με καραμπόλες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25. Τα σενάρια που διαμορφώνονται με βάση την παρούσα κατάσταση είναι αρκετά.

  • Στο 90,8% της ενσωμάτωσης η ΜΕΡΑ 25 συγκεντρώνει 3,01% και εκλέγει μία έδρα. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις επιτελών του κόμματος, το πιθανότερο σενάριο αναφέρει πως το ΜέΡΑ25 θα προχωρήσει σε καθοδική πορεία, η οποία λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, θα το φέρει οριακά κάτω από το όριο εισόδου στην ευρωβουλή.

Σε αυτή την περίπτωση η έδρα που θα χάσει το κόμμα του κ. Βαρουφάκη θα πάει στην Νέα Δημοκρατία η οποία θα αυξήσει τις έδρες τις σε 8.

  • Άλλο σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει μια έδρα στην κατανομή και να πέφτει στις 5. Σε αυτή την περίπτωση η έδρα που αυτή την στιγμή λαμβάνει ο Πέτρος Κόκκαλης θα πάει στην ΝΔ και τον Γιώργο Αμυρά. Όμως, με βάση την καθοδική πορεία του ΜέΡΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στους 6 ευρωβουλευτές «παίρνοντας» την έδρα από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και τη Σοφία Σακοράφα. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκλεγεί ο κ. Κόκκαλης.

Η ΝΔ στο 91,4% της ενσωμάτωσης συγκεντρώνει 33,1% και λαμβάνει επτά έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 23,8% και λαμβάνει έξι έδρες.

HELLASJOURNAL

Ομιλία Τσίπρα απόψε στο δείπνο των Βρυξελλών, με επίκεντρο την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: