Για «μονομερείς ενέργειες» της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων, μιλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατεχόμενη Κερύνεια, Κύπρος, Σάββατο, 4 Μαΐου 2019. @MevlutCavusoglu




Η Τουρκία παρακολουθεί τις «μονομερείς ενέργειες» -όπως παρανόμως τις χαρακτηρίζει- της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων και ως εγγυήτρια χώρα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, δήλωσε σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

  • Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων εφαρμόζει τις ίδιες λανθασμένες πολιτικές που είχε εφαρμόσει και κατά την περίοδο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα, όπως κάνει και η ε/κ πλευρά.

Ακιντζί και Τσαβούσογλου μιλούσαν στο συνέδριο του Συμβουλίου Διεθνούς Δημοσιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια.

  • Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί στην ομιλία του ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να διατηρεί «νόμιμη και συνεπή» στάση τους στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι την επίλυση του προβλήματος.
  • Ο κ. Ακιντζί κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για διγλωσσία και για προσπάθεια πρόκλησης σύγχυσης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να απορρίπτει και να αρνείται την ενεργό συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική ισότητα και πως απορρίπτει ακόμα και όσα έχει ήδη αποδεχθεί.

Κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για λανθασμένες πολιτικές στο κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι οι λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διαδικασία ένταξης (της Κύπρου) στην ΕΕ την περίοδο 2002-2004 εφαρμόζονται και σήμερα στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Ανέφερε επίσης ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα όπως κάνει και η ε/κ πλευρά.

  • Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους σε διεθνές επίπεδο και για να ακούγεται περισσότερο η φωνή των Τ/κ. «Δεν είναι εύκολο αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα», είπε.

Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας παρά τις προσπάθειες των Τ/Κ.

  • Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα αγνοεί την πολιτική ισότητα των Τ/κ ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ.
  • Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. «Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές, ότι είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση. Δεν επιβάλλουμε καμία επιλογή και καμία επιλογή δεν θα πρέπει να μας επιβληθεί» είπε.

Είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις «μονομερείς ενέργειες» της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων και ως εγγυήτρια χώρα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

  • Ανέφερε, τέλος, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί εποικοδομητική στάση στην προσεχή περίοδο αλλά και να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Ακιντζί και Τσαβούσογλου είχαν επίσης συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών κατά την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

ΚΥΠΕ
04/05/2019 19:21

Αθήνα και Λευκωσία επιτίθενται στην Τουρκία: Καταδίκη της παράνομης γεώτρησης στην ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: