Τελευταίες διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους ετεροδημότες

File Photo: Πολίτης ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε αυτές τις εκλογές έδωσε με δήλωσή του ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Όπως αναφέρει ο γγ του υπουργείου, όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Πουλάκη αναφέρει τα εξής:

«Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:

Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :

– Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

– Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

Καλούμε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις» (http://ypesapps.ypes.gr/services/eea/eea.htm) ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

25/05/2019 18:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Χωρίς προβλήματα η έξοδος των ετεροδημοτών ενόψει των αυριανών εκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: