Τα ενεργειακά μηνύματα του «πειρατή» μέσα από τον “Θαλασσόλυκο”: Το «χάσιμο» του πιλότου στον αέρα

Στιγμιότυπο από την τουρκική άσκηση “Θαλασσόλυκος”. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Την ώρα που ο “Θαλασσόλυκος” έχει θέσει σε εγρήγορση τ’ αντανακλαστικά του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πρώτες κινήσεις του Τουρκικού Στόλου δείχνουν «προβλεπόμενες»: πως δηλαδή οι μονάδες επιφανείας της γειτονικής χώρας συγκεντρώνονται ως ομάδες κρούσης και πραγματοποιούν προασκήσεις είτε στον Βόρειο τομέα του Αιγαίου, είτε απέναντι από την Χίο στο κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο είτε πιο νότια, κάτω από τη Ρόδο εκεί που το Αιγαίο, συναντά τη Μεσόγειο.

  • Ωστόσο οι πληροφορίες που εξετάζονται στο Ελληνικό πεντάγωνο δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες που σαφέστατα τα πλοία της Τουρκίας θα είναι περισσότερα, οι γείτονές μας πρόκειται να επιδοθούν στις μεθόδους του «μιμητισμού».

Προφανώς, λένε αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές, μετά τις «χαλαρές» ασκήσεις σε σημεία που δεν προκαλούν σε καμία περίπτωση, ο μεγαλύτερος όγκος των μονάδων επιφανείας της Τουρκίας θα κινηθεί προς το Νότο, εκεί που θα θελήσει να δείξει πως υπερασπίζεται τα συμφέροντά της Τουρκίας, σε μια ίσως ακόμη και προκλητική προσπάθεια να στείλει μήνυμα όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στις δυνάμεις που αποτελούν την ενεργειακή ασπίδα της περιοχής, οι οποίες μπορεί να πήραν μια θέση υπέρ της Κύπρου στην αρχή μέσω ανακοινώσεων, αλλά τόσο η χώρα μας όσο και η Λευκωσία θα ήθελαν να έχει φανεί περισσότερο η πρόθεση υπεράσπισης αυτής της συμμαχίας.

  • Λέγοντας πρωτύτερα τη λέξη «μιμητισμό» που χρησιμοποίησε πηγή μας, εκείνη τη στιγμή αναφέρθηκε στα σενάρια που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια κοινών ναυτικών ασκήσεων με τα τριμερή σχήματα, Ελλάδας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου. Ανάμεσα σ’ αυτά τα σενάρια στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, επαναλαμβάνονται ασκήσεις προστασίας μιας θαλάσσιας πλατφόρμας, η συνοδεία της ή ακόμη και η ανακατάληψή της από τη στιγμή που έχει καταληφθεί από τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως στο πλαίσιο του Θαλασσόλυκου πολύ πιθανό να δούμε παρόμοια σενάρια να εξελίσσονται και να «διαφημίζονται» μέσω της γνωστής πλέον διαδρομής που ακολουθούν οι επιτελείς του υπουργείου άμυνας της Τουρκίας και ο μόνος φυσικά λόγος είναι η πειρατική θέληση της Άγκυρας να μπει ως «σφήνα» στο ενεργειακό μέλλον της περιοχής.

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις θα την χαρακτηρίζαμε ως αυξημένη εγρήγορση. Πολεμικά πλοία εν πλω σαφώς και υπάρχουν και δεν είναι λίγα, όμως υπάρχουν στα μετόπισθεν και μονάδες επιφανείας σε κατάσταση αναμονής, εφόσον απαιτηθεί να προστρέξουν σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων.

  • Λίγο από «Vertigo»

Εδώ το F-16, εκεί το τουρκικό F-16, που είναι τελικά F-16; Θα μπορούσε να πει κανείς χάριν αστεϊσμού. Όμως η προσωρινή- απ’ ότι φάνηκε – απώλεια οπτικής επαφής με το έτερο αεροσκάφος της Τουρκίας, μάλλον άγχωσε τον νεαρό ιπτάμενο της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό που αναφέρουμε έγινε αμέσως μετά την υπέρπτηση στις Οινούσσες. Μόλις οι ιπτάμενοι από την 340 Μοίρα «Αλεπού» που ήταν σε επιφυλακή στο Καστέλλι έφτασαν στο σημείο αναχαίτισης, τα αεροσκάφη της Τουρκίας «έσπασαν» μεταξύ τους.

  • Το ένα F-16 με κατεύθυνση προς την Τουρκία ενώ το δεύτερο από λάθος (;) χειρισμό στα 27.000 πέρασε από τις ακτές βόρεια της Χίου. Το αποτέλεσμα της απώλειας οπτικής επαφής ήταν που μάλλον άγχωσε τον Τούρκο χειριστή.

Αυτό από μόνο του ωστόσο αναδεικνύει τα όσα διαρκώς υποστηρίζει η Ελληνική πλευρά, δηλαδή τον κίνδυνο ενός ατυχήματος ο οποίος πάντα ελλοχεύει. Οι δυο «αλεπούδες» της 340 Μοίρας κατάλαβαν τι συνέβαινε και κράτησαν τις αποστάσεις που έπρεπε δείχνοντας γι’ ακόμη μια φορά πως είναι ψύχραιμοι και πάνω απ όλα σωστοί επαγγελματίες, τονίζει πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Περιμένουμε κάτι παραπάνω από την Ευρώπη

Σε λίγες ώρες οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας και Κύπρου θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα όσα συμβαίνουν σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο σε σχέση με τα όσα πράττει η Τουρκία, ζητώντας παράλληλα την έμπρακτη στήριξη τους.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της Ευρώπης δεν οι απολύτως ενδεδειγμένες, αν και παραδοσιακά οι Ευρωπαίοι δείχνουν πιο αργά αντανακλαστικά σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Οι διπλωματικές κινήσεις ακόμη κι από τους υπουργούς άμυνας και τις αποστολές Ελλάδας και Κύπρου επιθυμούν να υπάρξουν αποφάσεις, όπως για παράδειγμα οικονομικές και διμερείς κυρώσεις, πάγωμα κονδυλίων και βέβαια η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, για την οποία άλλωστε- παρά τις αστειότητες Ερντογάν πως ο προσανατολισμός παραμένει σταθερός προ- ενταξιακός- η πραγματικότητα δείχνει την απομάκρυνση της γειτονικής χώρας από το Ευρωπαϊκό άρμα.

Οι ίδιες ανώτατες πηγές σημείωναν επίσης πως οι έως τώρα δηλώσεις της Ευρώπης δεν «ίδρωσαν» ιδιαίτερα τον Ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και γι’ αυτό απαιτούνται πιο δυναμικές παρεμβάσεις από την ΕΕ κι από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία διότι φαίνεται στον ορίζοντα πως μόνο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απλώσουν ένα πέπλο ασφαλείας γύρω από την Κύπρο -(στην περίπτωση όμως υπαναχώρησης της Άγκυρας στο θέμα των S-400 όπως όλα δείχνουν τότε ένα ερωτηματικό θα υπάρξει κι εκεί)-, ίσως και η Γαλλία.

Ο «Θαλασσόλυκος» ξεκινά: Το βλέμμα των Ε.Δ. στραμμένο στις κινήσεις της Άγκυρας

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal