File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός θα είναι από εδώ και πέρα ο καθημερινός του προορισμός. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 ώρες το μεσημέρι της Τετάρτης,

υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα κλασσικό δείγμα λειτουργίας ενός κόμματος με αριστερή δομή και πειθαρχία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της κυβέρνησης και μη, είχαν όντως πολλά να πουν αλλά και να υπονοήσουν αναφερόμενοι στις ευθύνες που ακολουθούν την μεγάλη ήττα, με 9,5% από τη Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές.

Όμως, τελικά η ανακωχή θεωρήθηκε μονόδρομος καθώς σε 39 ημέρες έρχονται οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Και όλοι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η ενδεχόμενη αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τους βυθίσει σε εσωστρέφεια και μιζέρια.

Η κριτική

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αφού πρώτα τα μέλη της πολιτικής γραμματείας μίλησαν για λανθασμένη επικοινωνιακή στρατηγική, για προβληματικούς δημοσκόπους που τους παρέσυραν με τις υπεραισιόδοξες πληροφορίες τους, για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, για το μήνυμα που δεν πέρασε στους συνταξιούχους, τις διευρύνσεις και πολλά άλλα αντίστοιχα, έβαλαν μια άνω τελεία και άρχισαν να ασχολούνται με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και έλαβε την υπόσχεση ότι η εσωστρέφεια θα σταματήσει να εκδηλώνεται πρωτίστως δημόσια αλλά και μέσα στο κόμμα και στη συνέχεια έγινε ανάλυση του αποτελέσματος με βάση τα κοινά και τα επιμέρους στοιχεία τους προκειμένου να σχεδιαστεί η «ηρωική αντεπίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα ενότητας

Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα που έγινε προσπάθεια να εκπεμφθεί μετά τη συνεδρίαση καθώς σε μία φράση ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμψυχώσει τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του επισημαίνοντας ότι «είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με αυτό:

«Πληροφορίες αναφέρουν, ότι κατά την τετράωρη συνεδρίαση «σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου», «να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα των ιδεών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος νίκης στις εθνικές εκλογές».
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Επίσης, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες, και περιοδείες όλου του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ «που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας». Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», σημειώνουν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης συνομιλώντας με δημοσιογράφους μέλη της ΠΓ έκαναν λόγο για «εξαιρετική , ουσιαστική , σε βάθος συζήτηση» , «από τις καλύτερες συζητήσεις που έγιναν στην ΠΓ».»

Ανεξαρτήτως των προσημειούμενων στη διάρκεια της συζήτησης που γενικά έγινε σε χαμηλότερους τόνους από αυτούς που θα ανέμεναν πολλοί έγινε και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα μηνύματα και τα συνθήματα της καμπάνιας των εθνικών εκλογών.

Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης ήταν και οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Σχεδόν ομόφωνα δόθηκε στην κυβέρνηση η έγκριση για να προχωρήσει το υπουργικό συμβούλιο στην πρόωρη επιλογή των λειτουργών που θα στελεχώσουν τις θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου και ΣτΕ) που θα αδειάσουν λόγω συνταξιοδοτήσεων στις 30 Ιουνίου.

Παρά τη σφοδρή κριτική και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν από κοινού ότι η κυβέρνηση έχει και τη νομική κατοχύρωση και το δικαίωμα να αποφασίσει τις αλλαγές. Τονίστηκε φυσικά ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για να μην υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη επικοινωνιακή ήττα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Οι ισορροπίες του Πάνου Σκουρλέτη

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί είναι οι δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM 97,8 χαρακτήρισε δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη τη δυνατότητα ανατροπής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν όχι μόνο σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες στιγμές της κυβέρνησης, είτε σε σχέση με την καμπάνια του τελευταίου μήνα, αλλά διαχρονικά:

«Το βασικότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι ήταν σε γνώση μας ότι διαχειριζόμαστε, μέσα από μία πολύ μεγάλη αντίφαση, μια πολιτική η οποία δεν ήταν η δική μας. Θεωρώ ότι αυτό έγινε κατανοητό γιατί εμείς δεν υποστήκαμε την κατάρρευση που υπέστησαν άλλα κόμματα είτε εδώ στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Εμείς κλείσαμε τον κύκλο των μνημονίων. Αυτό για να εμπεδωθεί ως μία διαφορετική συνείδηση στην κοινωνία ίσως θα ήθελε πολύ περισσότερο χρόνο. Θα έπρεπε να λειτουργήσουν όλα αυτά τα μέτρα τα οποία κάποιοι τα εξέλαβαν ως αποσπασματικά και προεκλογικά, ενώ ήταν και είναι ενταγμένα σε ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Στον τομέα της επικοινωνίας είχαμε μια στρατηγική αδυναμία. Τα έχουμε πει αυτά, το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη, ή εν πάση περιπτώσει τι ρόλο παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας μας» υπογράμμισε.

Με το βλέμμα στο μέλλον η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ: Τόσο εφικτή και τόσο αναγκαία η νίκη στις εκλογές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: