Τα αμερικανικά «Kiowa» σε τρεις ημέρες φτάνουν στον Βόλο: Τι αλλάζει στην 1η ΤΑΞΑΣ

Ένα από τα πρώτα ελικόπτερα OH-58 Kiowa Warrior που βάφτηκε στα Ελληνικά χρώματα και με τα διακριτικά της Αεροπορίας Στρατού κατά τη διάρκεια πτητικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εικόνα αυτή είχε ληφθεί περίπου τρεις μήνες πριν τη δημοσιεύσει το ΓΕΣ. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Μπορεί το «Ship Manifest» του φορτηγού πλοίου «Ocean Giant» να έγραφε πως θα δέσει στο λιμάνι του Βόλου στις 22 Μαΐου, όμως αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του και την εκτιμώμενη ημερομηνία άφιξης στην πόλη της Μαγνησίας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του Marine traffic, φαίνεται ότι απομένει ιδιαίτερα μικρός χρόνος πλέον για την άφιξη των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων.

Αυτά τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν με πολύ λίγα χρήματα (50.000.000 ευρώ), είναι τύπου OH-58D Kiowa Warrior, συν το ένα μεταφορικό- το δέκατο της τελευταίας σειράς που παίρνουμε από τις ΗΠΑ- τύπου Chinook CH-47D.

  • Όπως φαίνεται και στην εικόνα του ηλεκτρονικού συστήματος, το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει τη νέα «φυλή των ινδιάνων» θα δέσει κάβους στις 13 Μαΐου (σε τρεις ημέρες από σήμερα), δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα από την αρχικά υπολογιζόμενη.

  • Στην τελευταία επίσημη ενημέρωση που υπάρχει στον Στρατό Ξηράς, για ν’ αδειάσει εντελώς το πλοίο, απ’ ότι μεταφέρει εκτός των ελικοπτέρων, χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα ενώ για να βγουν μόνο τα 70+1 νέα πτητικά αποκτήματα της Αεροπορίας Στρατού υπολογίζεται πως είναι απαραίτητες τουλάχιστον 48 ώρες.

Ήδη εντός Ελληνικού εδάφους υπενθυμίζουμε, εδώ και καιρό βρίσκεται μεγάλος όγκος ανταλλακτικών και αναλώσιμων που είχαν αποκτηθεί εντελώς δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από την συμφωνία των δυο πλευρών και πιέσεις που είχαν ασκήσει αρχικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης από τη θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, αλλά και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Πάντως οι «ανοιχτές πηγές» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πως αυτή η άφιξη δεν αρέσει και ιδιαίτερα στη νευρική γειτονική μας χώρα, καθώς από τις αναρτήσεις που έχουν γίνει πριν από λίγες ημέρες φαίνεται πως οι γείτονές μας υπολογίζουν στα επερχόμενα readiness που θα αναλάβουν τα Kiowa.

“Τα ελληνικά OH-58 είναι στο δρόμο τους” αναφέρουν οι Τούρκοι σε tweet, δείχνοντας πως υπολογίζουν στο νέο απόκτημα που θα λάβει σύντομα θέση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πηγή: Twitter

Το ΤΕΑΣ που γίνεται ΤΕΑΝ και η «μικτή» ομάδα…

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η άφιξη των OH-58D Kiowa Warrior δεν σημαίνει πως έρχονται τα πάνω κάτω στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού ωστόσο κάτι αλλάζει, με την μετατροπή του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1ο ΤΕΑΣ) σε 1ο «ΤΕΑΝ», που σημαίνει Τάγμα Ελικοπτέρων Αναγνωρίσεως.

  • Άρα ένα μεγάλο τμήμα από τα 70 ελικόπτερα θα περάσει στα χέρια των έμπειρων ιπταμένων που πετούν με τα «πολύχρονα» UH-1H Huey. Εκεί θα γίνει και η εκπαίδευση των πιλότων από την Αμερικανική εταιρία που έχει αναλάβει αυτό το έργο και που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας πριν από έξι ημέρες. Η ιδιωτική εταιρία, έχει συμβόλαιο από τον Αμερικανικό Στρατό και της ανατέθηκε η εκπαίδευση για τα Ελληνικά πληρώματα.

Ιπτάμενοι της Αεροπορίας Στρατού αναφερόμενοι στην εκπαίδευση πάνω στα Kiowa κάνουν λόγω για μια πρωτόγνωρη εμπειρία που πρόκειται να δεχτούν, από τη στιγμή που κυρίως όσοι πετούν με τα πεπαλαιωμένα UH-1H Huey, περνούν σε άλλη γενιά ελικοπτέρων, άλλης φιλοσοφίας, όχι τελευταίας υπερσύγχρονης. Όμως θα βρεθούν σε περιβάλλον «Glass Cockpit», δηλαδή ψηφιακό πίνακα οργάνων, στο μεγαλύτερο μέρος του.

  • Επίσης, ένας αριθμός OH-58D Kiowa Warrior, όσα είναι με μονό ασύρματο, θα μεταφερθούν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού για την εκπαίδευση νέων ιπταμένων που θ’ ακολουθήσουν στη συνέχεια τον τύπο του ελικοπτέρου. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μια καινοτομία που πιθανότατα να δούμε το επερχόμενο διάστημα.

Απ’ όσα Kiowa μείνουν στο Στεφανοβίκειο, ορισμένα ίσως δοκιμαστούν σ’ έναν μικτό σχηματισμό κι αυτό θα γίνει με την ένταξη των νέων αποκτημάτων στο 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων. Με την κοινή λογική εφόσον ισχύσουν και στη συνέχεια οι προτάσεις που είχαν γίνει από την Αεροπορία Στρατού, αυτή η πτητική «ομάδα κρούσης», έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης- πρώτης επίθεσης και αιφνιδιασμού από τα Apache D του 2ου ΤΕΕΠ, τα οποία θα βρίσκονται πιο πίσω ως η κύρια, αναντικατάστατη επιθετική μηχανή .

Η Τουρκία πήγε στην Κύπρο στη βάση σχεδίου: Αερομαχίες το μήνυμα της Π.Α. στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: