Συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν να πάνε στη δουλειά εδώ και 20 χρόνια, λέει η Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλάει στην ολομέλεια της Βουλής. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχει εντολή προς την Ελληνική Αστυνομία να μην επιχειρεί στα Εξάρχεια. Παράλληλα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδειξε μερίδα συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ, που μιλούν για άβατο στα Εξάρχεια ενώ έχουν να εργαστούν 20 χρόνια, όπως είπε.

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, «αξιοποίησε» την παρουσία της Όλγας Γεροβασίλη, και κατήγγειλε ότι σε τροχαίο που συνέβη προ ολίγων ημερών πλησίον της πλατείας Εξαρχείων, η τροχαία δήλωσε πως έχει εντολή να μην εισέρχεται στην περιοχή.

  • «Υπάρχει ένας τεράστιος μύθος ότι η πολιτική ηγεσία δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ είμαστε σε απόλυτη συνεργασία για να είμαστε υποβοηθητική στην υπηρεσιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ. Δεν έχει απαγορευτεί ποτέ στην ΕΛ.ΑΣ να κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση. Υπάρχουν άνθρωποι στην ΕΛ.ΑΣ, που για δικούς τους λόγους-προφανώς θέλουν να πλήξουν την πολιτική ηγεσία-χρησιμοποιούν αυτό ως επιχείρημα», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Να δεχθώ την πολιτική διαφωνία. Όμως λένε αυτά και κάποιοι που ενδεχομένως θέλουν να κρύψουν την πολιτική τους ανικανότητα. Αυτό είναι σοβαρό. Αυτοί που εκστομίζουν τέτοια επιχειρήματα από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, θα πρέπει να σκεφτούν ότι πλήττονται οι ίδιοι».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι για το περιστατικό που καταγγέλλει θα διαταχθεί αμέσως προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος άλλος είπε σε αξιωματικό της Τροχαίας να μην κάνει τη δουλειά του.

Παράλληλα, όμως, επισήμανε ότι μόλις χθες έγινε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Εξαρχείων και υπάρχουν 7 συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άβατο. «Από την πλευρά μου, είμαι βέβαιη πως όταν η Ελληνική Αστυνομία θέλει να κάνει κάτι, είναι σε θέση να το κάνει και μπορεί και μένει η ίδια να το αποδείξει για τον εαυτό της», είπε και πρόσθεσε:

  • «Αυτό, λοιπόν, ότι εμείς δεν αφήνουμε την Αστυνομία, διότι εμείς είμαστε λίγο μαζί με τους κακοποιούς και λίγο με όλους τους άλλους, πρέπει να σταματήσει. Το ποιος αγαπάει την ΕΛ.ΑΣ φαίνεται από τις πολιτικές που ακολουθεί ο καθένας απέναντι στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Σώματος. Αυτή είναι η απάντησή μου και ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να σας τη δώσω και να τη στείλω και σε άλλους. Σε κάποιους συνδικαλιστές, που ενώ έχουν να πάνε για δουλειά 20 χρόνια, ξέρουν δήθεν ότι η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν αφήνει την ΕΛ.ΑΣ να κάνει τη δουλειά της. Δεν απευθύνομαι συλλήβδην στους συνδικαλιστές. Υπάρχουν συνδικαλιστές που ενώ δικαιούνται, δεν κάνουν χρήση άδειας και πάνε για δουλειά. Αυτοί έχουν δικαίωμα να πουν και να κρίνουν ενάντια στην πολιτική ηγεσία. Αυτοί, όμως, που έχουν 30 ημέρες άδεια το μήνα, δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε για την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ και ούτε για τους συναδέλφους τους, που τους προσβάλλουν με αυτά που λένε».

Η αντιπυρική θωράκιση

Σύντομα κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας. Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ολοκληρώνεται η φάση της διαβούλευσης επί του νέου σχεδίου νόμου που ενσωματώνει διεθνή εμπειρία, τις απόψεις επιστημονικών φορέων και διεθνών οργανισμών και άμεσα θα συζητηθεί στη Βουλή.

Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε εξάλλου ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος όσον αφορά στα εναέρια μέσα. Προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία και εξασφαλίστηκαν, επιπλέον των εθνικών μέσων, και τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου και επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, κατ΄έτος, με δυνατότητα να αυξάνονται μέχρι και 6 ελικόπτερα βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου, κατ΄ έτος, για την επόμενη 5ετία με ειδικό δικαίωμα προαίρεσης, όπως προβλέφθηκε στη σύμβαση.

Επιπλέον, έχει συναφθεί και εκτελείται, από τα τέλη Ιανουαρίου 2019 μέχρι και Μάιο 2020, η σύμβαση για τη συντήρηση όλων των ιδιόκτητων εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και με χρήματα του υπουργείου αλλά και με προσφορές με τη μεγαλύτερη προσφορά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άλλους φορείς.

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστικών πλοίων και μέσων προστασίας των πυροσβεστών που επιχειρούν. Αυτά ενώ έχει ολοκληρωθεί η μονιμοποίηση 2.200 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης, έχουν προσληφθεί 900 νέοι πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης, έχει διευρυνθεί το ωράριο των 5ετών πυροσβεστών για να μπορούν να εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για 1.000 εποχικούς πυροσβέστες.
  • «Η αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε η υπουργός Προστασίας και πρόσθεσε ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τη φετινή περίοδο, αλλά, με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, και την επόμενη 5ετία».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, για πρώτη φορά η χώρα θα έχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπυρική προστασία.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τροπολογία με την οποία παρέχεται στο υπουργείο η δυνατότητα να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, από το έτος 2011, προς Διεθνείς Οργανισμούς, οι οποίες απορρέουν από προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Όπως υπογράμμισε, «έτσι θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση νέων υπηρεσιών των Διεθνών Οργανισμών, για την τρέχουσα και τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους».

Υπερωρίες του Αστυνομικού Προσωπικού

Με την ίδια τροπολογία αυξάνεται ο αριθμός των ωρών νυχτερινής απασχόλησης των ετών 2017 και 2018 για Αστυνομικό Προσωπικό, προκειμένου να πληρωθούν δεδουλευμένα των αστυνομικών.

«Η αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης των αστυνομικών, μέσω της τροπολογίας που φέρνουμε στη Βουλή, είναι ο νόμιμος τρόπος προκειμένου να αποδώσουμε την αύξηση που, ενώ δεν είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια, απαιτήθηκε να γίνει», είπε η κ. Γεροβασίλη και εξήγησε ότι οι ώρες που είχαν προβλεφθεί για το 2017 ήταν 16.000.000, και πλέον αυξάνονται κατά 902.527 ώρες. Για το έτος 2018 οι ώρες αυξήθηκαν κατά 620.312 ώρες. «Ξέρετε ότι οι ανάγκες της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται, οι απαιτήσεις είναι πολλές. Ξέρετε ότι έχουν αυξηθεί οι εποχούμενες περιπολίες με επιπλέον εργασία του αστυνομικού προσωπικού, με το σχέδιο Περσέας, το σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης. Ταυτόχρονα, αυξημένες είναι οι ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Κατά συνέπεια, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης ήταν ανάγκη να αυξηθούν», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

14/05/2019 14:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Οι δράστες της επίθεσης σε βάρος της Καραμήτρου, θα λογοδοτήσουν, λέει η Γεροβασίλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: