Συμμετοχή στην κυβέρνηση επιδιώκουν οι Πράσινοι στην Ιρλανδία: Στόχος το περιβάλλον

File Photo: Συμμετοχή στην κυβέρνηση βλέπουν οι Πράσινοι στην Ιρλανδία μετά την εκλογή τους ανάκαμψη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Το Κόμμα των Πρασίνων στην Ιρλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παίξει κάποιο ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας πιέζοντας για μια αναβάθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής, αν η άνοδος που σημείωσε αυτή την εβδομάδα στις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές επαναληφθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο ηγέτης του.

Η μοναδική φορά που οι Πράσινοι συμμετείχαν σε κυβέρνηση ως μικρότερος εταίρος, πριν από μια δεκαετία, ήταν τραυματική καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν όλες τις κοινοβουλευτικές τους έδρες και να μείνουν μόλις με τρεις από 900 δημοτικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα έως το 2009.

Ωστόσο έπειτα από τη συμπλήρωση του ενός τετάρτου των τοπικών συμβουλίων σήμερα, έχουν ήδη οκταπλασιάσει αυτή την επίδοση.

Τα έξιτ πολ δείχνουν ότι είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα με 9% των ψήφων μετά το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ και τα αντιπολιτευόμενα Φιάνα Φέιλ και Σιν Φέιν και αναμένεται να κερδίσει έως και 3 από τις 13 ευρωπαϊκές έδρες της χώρας.
«Αν λέμε από τη μια πλευρά ότι υπάρχει (περιβαλλοντική) κρίση στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε τα επόμενα 10 χρόνια, [πώς μπορούμε να] λέμε επιστρέψτε σε εμάς σε 10 χρόνια και μπορεί να είμαστε έτοιμοι;» δήλωσε ο Ίμον Ράιαν σε μια συνέντευξη στο Reuters σε ένα από κέντρα καταμέτρησης ψήφων του Δουβλίνου.

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Έλεγα πάντα ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί στην κυβέρνηση και χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι έδρες. Δεν θα μπούμε αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν το αποκλείσαμε ποτέ.»

Ο Ράιαν ήταν ο ένας από τους δύο βουλευτές των Πρασίνων που επανεξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 όταν το Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Λέο Βαράντκαρ και ένας μικρός αριθμός ανεξάρτητων πολιτικών σχημάτισαν μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τη διευκόλυνση του Φιάνα Φέιλ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, μια συμφωνία που αναμένεται να λήξει στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν πως μια παρόμοια διευθέτηση είναι πολύ πιθανή μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν έως τον Απρίλιο του 2021, αλλά αναμένεται ευρέως με τη λήξη των τρεχουσών κυβερνητικών διευθετήσεων, καθώς οι ανεξάρτητοι ή ένα μικρότερο κόμμα όπως οι Πράσινοι είναι απαραίτητοι είτε για το ένα είτε για το άλλο μεγάλο κόμμα της Ιρλανδίας προκειμένου να σχηματίσουν άλλη μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ράιαν, ο οποίος είπε πως το κόμμα του κέρδισε ψήφους σε νέες περιοχές της χώρας και από γονείς και παππούδες που ανταποκρίθηκαν στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των νεώτερων, προέβλεψε μια ευρύτερη αλλαγή στη δημόσια συνειδητοποίηση η οποία θα συνεχίσει να εισχωρεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Όταν χάσαμε όλες τις έδρες μας, είχαμε κατά κάποιο τρόπο την εξασφάλιση ότι τα περισσότερα Πράσινα κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχασαν τις έδρες τους μεμιάς αλλά επανήλθαν όλα», είπε ο Ράιαν που ήταν κάποτε υπουργός της κυβέρνησης.

«Έλεγα πάντοτε ότι θα επιστρέψουμε, έπρεπε [να επιστρέψουμε] γιατί υπάρχει μια διακριτή πολιτική φιλοσοφία. Είναι επίσης σε εξέλιξη. Εμείς, το περιβαλλοντικό κίνημα, κάναμε λάθη στη διάρκεια των χρόνων, δεν πήραμε το μήνυμα και πιστεύω ότι το συνειδητοποιούμε αυτό.»

26/05/2019 17:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Δουβλίνο, Ιρλανδία

 

Αντίκτυπο στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Γερμανίας θα έχουν οι σημερινές εκλογές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: