Στόχος η εκλογή ευρωβουλευτή: Αυξημένη η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες

Οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται μαζικά στις ευρωεκλογές καθώς στοχεύουν να εκλέξουν ένα ευρωβουλευτή. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Αυξημένη είναι η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων μέσω των 9 οδοφραγμάτων κατά μήκος της πράσινης γραμμής, με την μεγαλύτερη ροή στη Λευκωσία να σημειώνεται στο ειδικό εκλογικό κέντρο στο γραφείο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κοντά στο Λήδρα Πάλλας.

Είναι φανερό ότι η εντολή της Άγκυρας στο κατοχικό καθεστώς είναι να ψηφίσουν όσο περισσότεροι Τουρκοκύπριοι γίνεται. Ως γνωστό, υποψήφιος του ΑΚΕΛ είναι ο καθηγητής Νιαζί, ο οποίος θεωρείται “Δούρειος Ίππος” της Τουρκίας. Υποψήφιος είναι και ο αγωνιστής δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ μαζί με άλλους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους.

Εκατοντάδες είναι οι Τουρκοκύπριοι που προσήλθαν μέχρι το μεσημέρι, πολλοί ως οικογένειες. Η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα και υπό την ενισχυμένη αστυνομική παρουσία εκτός και εντός του εκλογικού κέντρου. Στο ειδικό εκλογικό κέντρο μετέβησαν το μεσημέρι, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Τζένκ Μουτλούγιακαλι, 48 ετών, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ανέφερε ότι η προσέλευση των Τ/κ είναι πολύ καλή και συμμετέχουν (μαζικά) κάνοντας την έκπληξη. Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι είναι πιο σημαντική η αίσθηση ενός κοινού μέλλοντος Τ/κ και Ε/κ στο νησί. Η Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να είναι μία, ενάντια ιδιαίτερα στον διαχωρισμό και τον ρατσισμό, σε μια πιο δημοκρατική, ισότιμη και ελεύθερη Ευρώπη, «και το πιο σημαντικό μέσα σε μια ΕΕ και το ΕΚ να υπάρχει και ένας Τ/κ». Οι Τ/κ, είπε, αισθάνονται ότι μπορούν να βγουν από τον «καλουπωμένο βορρά και να περπατήσουν προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Οι Τ/κ βρέθηκαν με τους Ευρωπαίους συμπατριώτες τους στο νότο και αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο».

Σε δηλώσεις του επίσης στο ΚΥΠΕ, ο Αχμέτ Ντεριά, 67 ετών, ανέφερε ότι γι’ αυτόν το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα γίνεται μια πρώτη δοκιμή αποδοχής μιας κοινής λίστας Τ/κ και Ε/κ, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή των Τ/κ στις Ευρωεκλογές μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000. Η Κύπρος, ανέφερε, εισήλθε ολόκληρη στην ΕΕ το 2004, αλλά οι Τ/κ ζουν στις υπό κατοχή περιοχές και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους πλήρως. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, αλλά το κεκτημένο ισχύει στο βορρά, πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό, είπε, ως κοινότητες να μοιραστούμε κάποια πράγματα και εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή πατρίδα πρέπει να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε κάποια πράγματα, να τα αγαπάμε μαζί, να λυπόμαστε μαζί και από αυτή την άποψη, όπως είπε, είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές. Εάν εκλεγεί ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, πρόσθεσε, αυτό θα χαροποιήσει και τους μεν και τους δε και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα για το μέλλον.

Τα τ/κ ΜΜΕ παρακολουθούν και αναμεταδίδουν ειδήσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, των πολιτικών αρχηγών και των Τουρκοκυπρίων υποψηφίων. Αναμεταδίδουν και τον αριθμό των Τ/κ που προσέρχονται στις κάλπες, με τον τελευταίο αριθμό στις 12 το μεσημέρι να ανέρχεται στις 2.777 ψηφοφόρους στα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τ/κ.

Όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, υπήρξαν και λεωφορεία από διάφορες πόλεις, όπως Μόρφου και Τρίκωμο, για την μεταφορά των Τ/κ που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κοντά στα πλησιέστερα οδοφράγματα.

Στην Κύπρο έχουν τρελαθεί; Το ΑΚΕΛ στέλνει “αντιπρόσωπο” του Ερντογάν στην Ευρωβουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: