Στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας “είμαι Κύπριος” δηλώνει ο Γιούνκερ για την ΑΟΖ

Mr Jean-Claude JUNCKER, President of the European Commission. Copyright: European Union




Με τη φράση “Είμαι Κύπριος” απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης και της έμφασης που δίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ με τη φράση “εγώ είμαι Κύπριος”.

Προέδρος Δημοκρατίας: Η ΕΕ να εξετάσει περιοριστικά μέτρα εναντίων όσων εμπλέκονται στις γεωτρήσεις

Θέμα λήψης περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι “η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σημείωσε μάλιστα ότι “ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά” και εξήγησε ότι “είναι σαφές ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε ώτα μη ακουόντων” σημειώνοντας ότι “ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κας Μογκερίνι αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος των μέτρων θα πρέπει να είναι “ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση”.

Ενημερώνοντας τους ηγέτες των κρατών μελών που συμμετείχαν στις εργασίες του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι “οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο”.

Τόνισε δε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

“Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974”.

09/05/2019 13:00
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Σίμπιου – Ρουμανία

Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση στην ΑΟΖ χωρίς την ΕΕ, λέει ο Χριστοδουλίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: