File Photo: US President Donald J. Trump. EPA,Olivier Douliery , POOL

Στο πιο λεπτό σημείο οι συζητήσεις των ΗΠΑ με τους Τούρκους για να αποτραπεί η γεώτρηση

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα διεξάγονται μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Άγκυρας, της Λευκωσίας και άλλων πρωτευουσών με πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, για να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και η παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία.

 • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον συνομίλησε την Παρασκευή το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε προκλητικές τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και φέρεται να είπε ότι προκαλούν αχρείαστη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Αμερική κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις όποιες επιχειρήσεις διεξάγουν στην περιοχή, και τόνισε πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά στην ΑΟΖ της.

Οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο λεπτό σημείο, καθώς οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος γνωστό με την ονομασία «Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων», που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα.

Κατά την τελευταία τους συνομιλία, ο κ. Τραμπ και ο Τούρκος πρόεδρος, συζήτησαν το θέμα και ο Ταγίπ Ερντογάν παρακάλεσε να μην συμπεριληφθεί η Τουρκία στις χώρες που θα επηρεαστούν. Όμως, αποφασίστηκε τελικά να δοθεί αρνητική απάντηση στην Τουρκία, μία εξέλιξη που θύμωσε τον Ερντογάν.

Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσιγκτον κατέστησε γνωστή την αντίθεσή της στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς -όπως έγινε γνωστό- επηρεάζονται τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή. Η Αμερική συνεχίζει να έχει ισχυρή ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο για δύο σοβαρούς λόγους:

 • Πρώτον, διότι αποφάσισε να επιστρέψει στρατηγικά στην περιοχή και να αντιμετωπίσει «στα ίσια» τους Ρώσους, και
 • Δεύτερον, για να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στις δραστηριότητες της Exxon Mobil, οι οποίες επεκτείνονται προς την ΑΟΖ του Ισραήλ, ενώ ως γνωστόν θα αγοράσει και ένα, ίσως και δύο νέα τεμάχια, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις με την Shell για να εξαγοράσει το δικό της «οικόπεδο».

Λόγω αυτής της δραστηριότητας, επωφελείται μεν η Κύπρος, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα, ούτε καν κατανόηση, ότι οι Αμερικανοί θα στηρίξουν στρατιωτικά το νησί, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει από τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας. Παρά την κρίση, που προκάλεσε η επιμονή του κ. Ερντογάν να αγοράσει και να εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400, η απόφαση της Ουάσιγκτον είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για να αλλάξει στάση η Άγκυρα και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ -και έχει ιδιαίτερη σημασία η τοποθέτησή του, επειδή είναι αυτός που πέτυχε την θετική δήλωση για την Κύπρο αναφορικά με τις απειλές της Άγκυρας- η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι ίσως οι δύο χώρες, περισσότερο από τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που «συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία παραμένει αγκυροβολημένη», όπως τόνισε, «στους ευρωατλαντικούς θεσμούς της Δύσης».

 • Είπε και κάτι άλλο ο πρέσβης της Αμερικής. Ότι δεν είναι εύκολο, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες να υπάρξει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση». Αυτό σημαίνει πως εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει τον δρόμο της Ρωσίας και του Ιράν, όπως φαίνεται ότι επιθυμεί, θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Ο Τούρκος πρόεδρος, ως γνωστόν, αρέσκεται να εξάγει τα προβλήματα της χώρας του στο εξωτερικό. Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι ίσως -εάν δεν συνετιστεί ο Ερντογάν- δύο χώρες που θα αντιμετωπίσουν την επεκτατικότητά του.

Για το θέμα αυτό, γίνονται συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων και υπάρχει η κατανόηση ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που προκαλεί, αλλά η Τουρκία. Με άνωθεν εντολή έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων και παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου κινητικότητα ανώτερων αξιωματικών των Ε.Δ. των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουν προσκληθεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, τον Ιούνιο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χριστοδούλου, τον Ιούλιο. Οι συζητήσεις για τη στρατιωτική συνεργασία και για την ενίσχυση των ελληνικών Ε.Δ. βρίσκονται στο ζενίθ.

Ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι υπεύθυνοι Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας είναι πολύ υποστηρικτικοί σε αυτές τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς και ενημερώνονται πλήρως για όλες τις πτυχές τους.

Αναφορικά με την Κύπρο, έγινε γνωστό στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί τη νέα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν είναι απλά μία δήλωση, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

 • Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που έλαβαν οι πρεσβείες στην Άγκυρα, στη Λευκωσία και την Αθήνα, είναι να προωθήσουν τη θέση ότι η Αμερική είναι κάθετα και οριζόντια εναντίον των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. Οι διπλωμάτες στην Άγκυρα εξήγησαν ότι η υποστήριξη του δικαιώματος της Κύπρου, να εκμεταλλευτεί τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα.

Επίσης, η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με τη θέση της Βρετανίας, η οποία επέλεξε το στρατόπεδο της Τουρκίας. Και είναι η πρώτη φορά από το 1974 που οι θέσεις των δύο συμμάχων για την Κύπρο είναι διαμετρικά αντίθετες.

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Κύπρος πρέπει να διώξει τις βρετανικές βάσεις: Πιο επικίνδυνοι και από τους Τούρκους οι Άγγλοι

1 Comment on "Στο πιο λεπτό σημείο οι συζητήσεις των ΗΠΑ με τους Τούρκους για να αποτραπεί η γεώτρηση"

 1. Σ. Αλειφαντής | May 22, 2019 at 12:30 AM | Reply

  Αν και η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται να εκτιμά ότι η τουρκική προκλητικότητα είναι επικείμενη και ότι η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας δεν θα λάβει ανασχετικό χαρακτήρα, αυτή συνεχίζει να εστιάζει αποκλειστικά σε “μία άνευ προηγουμένου κινητικότητα ανώτερων αξιωματικών των Ε.Δ. των ΗΠΑ” με προφανή στόχο την άσκηση επιρροής, ενίσχυση πληροφόρισης και έλεχγο των κινήσεων της ελληνικής πλευράς μιας “απρόβλεπτης” της ανάσχεσης. Παρά τις λεκτικές δηλώσεις ότι “πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά στην ΑΟΖ της”, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανέχονται τις τουρκικές παραβιάσεις, την στιγμή που θα αρκούσε απλώς μια δέσμευση του θαλάσσιου χώρου των απειλούμενων οικοπέδων για άσκηση πλοίων του αμερικανικού στόλου, ένα εύγλωττο μήνυμα της Ουάσιγκτον υπογράμμισης των μαεικανικών αντιλήψεων των δεσμεύσεων του διεθνούς προσανατολισμού της Τουρκίας.

  Γιατί είναι πολύ βολικό ΗΠΑ και ΕΕ να ζητούν και να επιβάλλον κυρώσεις για την Κριμαία ή το Ιραν, αλλά όχι για τις παραβιάσεις της κυριαρχίας ενός μέλους της ΕΕ που έχουν φροντίσει να μην ενισχυθεί επαρκώς η αμυντική αποτρεπτική ικανότητα της, ζητώντας απλώς μέσω του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ “κατανόηση” και “συναίνεση” για το «ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία παραμένει αγκυροβολημένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς της Δύσης» και προσφέροντας … “ενδεχομένως” για τον σκοπό αυτό διαπραγματευτικά μια ακόμη παραχώρηση στην Άγκυρα στο πεδίο της κυπριακής ΑΟΖ και των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  Αυτό που καταλαβαίνουν πλήρως ο αμερικανινοί σχεδιαστές πολιτικής (αλλά όχι έλληνες δημοσιολογούντες που νομίζουν ακριβώς το αντίθετο) είναι ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αφορούν την δημιουργία εντυπώσεων αλλά προωθημένες θέσεις σε μια αμερικανο-τουρκική διαπραγματεύση, από την οποία Αθήνα και Λευκωσία έχουν ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ και αυτο-καταργηθεί.

  Γιατί πράγματι, Αθήνα και Λευκωσία δεν επιμένουν με την στάση και τις ενέργειες τους να εξασφαλίσουν τα ουσιώδη μέτρα ασφάλειας στις εξελισσόμενες ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, όπως επιβάλει μια εξωτερική πολιτική εναρμόνισης των εθνικών επιδιώξεων με τον διεθνή προσαντολισμό της χώρας και όχι υποκατάστασης της ελληνικής κυριαρχίας από διεθνείς επιδιώξεις.
  Οι χειρισμοί στο τρίγωνο “Αθήνα/Λευκωσία-ΗΠΑ-Τουρκία” θα εξακολουθήσουν να είναι λεπτοί, να απαιτούν σαφή εκτίμηση της κατάστασης και της προοπτικής των επιλογών, αλλά χωρίς πολιτικό σχεδιασμό και πρωτίστως χωρίς πολιτική βούληση, η πολιτική ελίτ (κυβέρνησης ΚΑΙ αντιπολίτευσης) σε Ελλάδα και Κύπρο θα παραμείνει φοβική και ευνουχισμένη σε μια “εν αναμονή” τραγική εξέλιξη αναγνώρισης των κατοχικών τετελεσμένων στο Κυπριακό.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*