Στο «κόκκινο» το τουρκικό θράσος: Η Άγκυρα ζητά ξανά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C-L) and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (C-R) and dignitaries pose for the family photo during the North Atlantic Council Mediterranean Dialogue Meeting in Ankara, Turkey. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Για ακόμη μία φορά σηκώνει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, επαναφέροντας αυτή τη φορά το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

  • Επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, κάνει λόγο για «ανοχή εκ μέρους της Τουρκίας», ενώ παράλληλα προειδοποιεί την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την ανοχή και να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1944), όπου -όπως επιμένει η Άγκυρα- γίνεται σαφής επισήμανση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η Άγκυρα, πως τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά ούτε καν για λόγους τροφοδοσίας.

  • Λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο κατά της λαθρομετανάστευσης, αυτό συμβαίνει, λέει η ανακοίνωση, με την ανοχή της Άγκυρας.

Η Τουρκία έχει ανεχτεί να προσεγγίζουν στα νησιά τα πλοία του ΝΑΤΟ και οι Έλληνες υπουργοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανοχή της Τουρκίας, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και παράλληλα απευθύνει «προειδοποίηση»: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και να δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή».

 

Η επίμαχη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου στην οποία γίνεται λόγος για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και τουρκική ανοχή, Τουρκία, Κυριακή 12 Μαΐου 2019. Φωτογραφία: Μfa.gov.tr

 

Χιτλερισμός στη Μεσόγειο: Ο Ερντογάν επιχειρεί να κάνει στην Κύπρο ότι και ο Αδόλφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: