Στο κέντρο Τύπου στο Ζάππειο δεκάδες ξένοι ανταποκριτές για την κάλυψη των εκλογών

File Photo: Tο κέντρο τύπου για τις Eκλογές 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Αρχίζει να ζωντανεύει το κέντρο Τύπου στο Ζάππειο με τη συγκέντρωση των διαπιστευμένων ξένων ανταποκριτών, ειδικών απεσταλμένων για τις εκλογές και Ελλήνων δημοσιογράφων, των οποίων η προσέλευση αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

  • Με αφορμή την παρουσία μας στο κέντρο Τύπου, ο δημοσιογράφος του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου ARD Μίχαελ Λέιμαν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι ευρωπαϊκές εκλογές μας δίνουν τη δυνατότητα να αναφερθούμε εκτενώς στην Ελλάδα» και μας μίλησε για την «πολύ καλύτερη εικόνα που έχουν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ και η γερμανική κοινή γνώμη για τη χώρα μας». Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία, κυρίως μια πτώση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, να πυροδοτήσουν εσωτερικές εξελίξεις, είναι αισιόδοξος με βάση τα αποτελέσματα στην Ολλανδία ότι δεν θα υπάρξει σημαντική άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και τονίζει ότι όποιος και νάναι ο διάδοχος του Προέδρου Γιούνκερ πρέπει να επικεντρωθεί στην ενότητα της ΕΕ, όπως ο προκάτοχός του, αγνόησε τις φωνές υπέρ του Grexit .

Ο ανταποκριτής του ARD κ. Λέιμαν θεωρεί ότι η κρίση που προέκυψε στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα η Ελλάδα και η Γερμανία τόσο στο επίπεδο των λαών όσο και της πολιτικής ηγεσίας. «Μετά την κρίση επικεντρωθήκαμε ο ένας στον άλλο, υπήρξαν πολλές ανταλλαγές και στο επίπεδο των λαών και στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, όλες αυτές οι συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, για την κρίση ήταν εντατικές και συνεχείς και για τις δύο πλευρές» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέιμαν και τονίζει ότι «οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα τώρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα και έχουμε πολλά και καλύτερα δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές».

  • Για το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Afd σημειώνει μεν ότι είναι πρόβλημα με επίκεντρο την αντιμετατανστευτική πολιτική και την άρνησή του να βοηθούνται οι φτωχές χώρες της ΕΕ, αλλά έχει δείξει τα όρια της ανόδου του γιατί δεν έχει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα. «Όπως και η σκληρή δεξιά πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, το AFD έχει τη θέση να μην δίνονται χρήματα στις φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να βοηθήσουν μόνες τον εαυτό τους, μόνον με στήριξη, μέσω επενδύσεων».

«Ωστόσο, αυτό που έχουμε να τους πούμε ως έξυπνοι Ευρωπαίοι και το κάνουμε», προσθέτει ο γερμανός δημοσιογράφος, «είναι ότι οι ανταλλαγές απαιτούν την ανταπόκριση και των δύο πλευρών, τα γερμανικά προϊόντα για παράδειγμα χρειάζονται καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη». Κατά τη γνώμη του, το Afd δεν πρόκειται να έχει μεγάλη προοπτική, γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι παρά την θεαματική τους ατζέντα δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα, με αποτέλεσμα παρά το ότι είναι καινούργιο κόμμα σε κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις παρουσιάζει πτώση.

Για τη γερμανική πολιτική σκηνή θεωρεί πολιτικά ενδιαφέρον το πώς θα τα πάνε στις ευρωεκλογές οι σοσιαλδημοκράτες, γιατί μια ενδεχόμενη πτώση τους μπορείν α πυροδοτήσει εσωτερικές εξελίξεις.Σε κάθε χώρα εξάλλου, συμπληρώνει, οι αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες που μπορεί να επιφέρουν οι ευρωεκλογές, όπως και στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσουν εσωτερικές εξελίξεις.Οσο για την προεκλογική ατζέντα, αναφέρει ότι δεν είχε τόσο έντονα εσωτερικά θέματα όπως στην Ελλάδα, ωστόσο απασχόλησαν πολύ τα κοινωνικά θέματα και το μεταναστευτικό.

  • Μιλώντας για την Ευρώπη συνολικά εκφράζει αισιοδοξία, λέγοντας ότι «οι εκλογές στην Ολλανδία ήταν μια ένδειξη για μια μικρή νίκη των σοσιαλδημοκρατών και «ελπίζω ότι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει νέα μεγάλη νίκη για τα πολύ δεξιά κόμματα».

Αναφερόμενος στη διαδοχή Γιούνκερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την ενοποίηση της Ευρώπης και ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι ο επόμενος θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην ενότητα. Υπάρχει, λέει, συζήτηση και προβληματισμός για την Τουρκία και τα Βαλκάνια αλλά τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι όποιος και να εκλεγεί από όποιο κόμμα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ενοποίηση. Ο πρόεδρος Γιούνκερ για παράδειγμα, υπογραμμίζει, θεώρησε πιο σημαντικό να αναζητήσει τρόπο να διαχειριστεί το ελληνικό πρόβλημα χωρίς Grexit παρά να ακολουθήσει απλά τη γραμμή του συντηρητικού κόμματος στο οποίο ανήκει.

Για το κέντρο Τύπου του Ζαππείου έχουν εκδοθεί 250 διαπιστεύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα διεθνή πρακτορεία, ανταποκριτές και ειδικοί απεσταλμένοι απ΄ολο τον κόσμο- τα Βαλκάνια, τις χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Λ. Αμερική. Οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με εννιά τηλεοπτικά δίκτυα, έξι ελληνικά και τρία διεθνή, για να παρακολουθήσουν την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.

26/05/2019 14:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα
Νίνα Μελισόβα

Το πλαίσιο κάλυψης των εκλογών για την ΕΕ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, από την ΕΡΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: