Στις 7:00 το απόγευμα Κυριακής τα exit polls του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές

File Photo: Την εκτίμησή τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δώσει το απόγευμα της Κυριακής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής θα δώσει το Ευρωκοινοβούλιο τις πρώτες εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η πρώτη ανακοίνωση-εκτίμηση θα είναι επί της ουσίας μια σύνθεση exit polls και προεκλογικών δημοσκοπήσεων. Τα κράτη-μέλη, θα είναι σε θέση να μεταδώσουν αποτελέσματα περίπου στις 10:00 το βράδυ γιατί τότε θα κλείσουν οι κάλπες στην Ιταλία.

  • Στο μεταξύ ευρωβουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν κρύβουν τον φόβο τους για υψηλά ποσοστά αποχής. Επικαλούμενοι μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία, τονίζουν ότι η συμμετοχή μειώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Στις πρώτες ευρωεκλογές το 1979, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 62% και σε αυτές του ’99 έπεσε στο 50%.

  • Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 ήταν 42,6%, από 43% στις ευρωεκλογές του 2009, ενώ στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν 45,5%.Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής, καταγράφονται στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο ενώ χαμηλότερα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία.

Να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο, σε συνεντεύξεις που έδιναν υποψήφιοι ευρωβουλευτές τόνιζαν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν (εσφαλμένα) πιο κρίσιμες τις εθνικές εκλογές, καθώς δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και την πληθώρα σημαντικών αποφάσεων που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα κράτη-μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Έλληνες πολιτικοί ανέφεραν ότι ένας λόγος που οι αυτοδιοικητικές θητείες από τετραετία, έγιναν πενταετία ήταν και η συμμετοχή στις ευρωεκλογές. H τετραήμερη διαδικασία των ευρωεκλογών, ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή.

  • Οι ψηφοφόροι είναι περίπου 420 εκατομμύρια και εκλέγονται 751 ευρωβουλευτές. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα που είναι 17, και στην Αυστρία και τη Μάλτα 16.

Ήδη έχουν ψηφίσει σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία και Ιρλανδίας.

Σήμερα ψηφίζουν σε Σλοβακία, Μάλτα, Λετονία, ενώ αύριο ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

 

 

Οι πιο κρίσιμες εκλογές της Ευρώπης: Ποιος είναι ο χαρακτήρας της σημερινής Ε.Ε. των 28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: