Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, Τρίτη 14 Μαΐου 2019. Φωτογραφία: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Στήριξη από ΕΕ για τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο ζήτησε ο Αποστολάκης

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου περιελάμβαναν:

  • Την αποτίμηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες G5 Sahel (Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritania, Niger), σε επίπεδο κοινής συνόδου Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.
  • Την εξέταση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με έμφαση στις υβριδικές απειλές, παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέα ΝΑΤΟ, κα Gottemoeller.
  • Την πρόοδο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) με ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Υλοποίησης (National Implementation Plans) 2019 και αξιολόγησή αυτών.
  • Την παρουσίαση της έκθεσης εφαρμογής της μακροπρόθεσμης αναθεώρησης του European Defence Agency (EDA).

Στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΕΥ ο ΥΕΘΑ υπέγραψε την προγραμματική διευθέτηση (Project Arrangement) βελτίωσης αδειών διασυνοριακών διελεύσεων-κινήσεων στην Ευρώπη, η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του EDA για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε ότι:

  • Η εμφάνιση των υβριδικών απειλών υπογραμμίζει τη διαρκή εξέλιξη του χαρακτήρα και της μορφής των συγκρούσεων, οι οποίες στο μέλλον θα είναι πιο σύνθετες και δυναμικές. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας, ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με αξιοποίηση του συνόλου των διαθεσίμων δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών.
  • Η Ελλάδα υποστηρίζει έμπρακτα τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε πέντε προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17. Η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή τρίτων οντοτήτων σε προγράμματα PESCO δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης και των κρατών-μελών της. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο αυτής και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Ο ρόλος του EDA είναι καθοριστικός για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων αμυντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Ο EDA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνάφεια και τη διασύνδεση των αμυντικών πρωτοβουλιών των κρατών-μελών. Η αναθεώρηση της απόφασης Συμβουλίου για τον Οργανισμό εκτιμάται θετική, καθώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και στις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Ο ΥΕΘΑ αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά σε ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Η εταιρεία AVAX θα κατασκευάσει αγωγό αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία

Be the first to comment on "Στήριξη από ΕΕ για τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο ζήτησε ο Αποστολάκης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*