Στην Κύπρο τους έφτυσε το 55,01% των πολιτών και κρατούν ομπρέλα: Στα αζήτητα η ήττα

File Photo: Ανακήρυξη εκλεγέντων Ευρωβουλευτών Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Λευκωσία, Κύπρος Ο Γενικός Έφορος Εκλογών κ. Κύπρος Κυπριανού ανακηρύττει τα εκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα μηνύματα των προχθεσινών εκλογών δεν έφθασαν στους αποδέκτες τους γιατί πρωτίστως δεν τους ενδιαφέρουν.

  • Ούτε η αποχή, ούτε σε ποιο βαθμό πείθουν τους πολίτες ή οι ποιες είναι οι επιρροές των κομματικών μηχανισμών στους ψηφοφόρους. Πόσο, δηλαδή, απέχουν από τη βούληση των ίδιων των ψηφοφόρων τους.

Το πρώτιστο είναι πως το 55,01% δεν ψήφισε.

  • Και όσο κι εάν σε αυτό το ποσοστό υπάρχει και ένα ρεύμα πολιτών που αδιαφορεί, η πλειοψηφία τοποθετείται πολιτικά. Η αποχή είναι πράξη πολιτική που δείχνει ακριβώς την κάθετη αντίδραση στο σύστημα. Δεν είναι η σωστή αντίδραση, αλλά δεν μπορεί να τύχει άλλης ανάγνωσης. Παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις κομμάτων για το αποτέλεσμα, καθίσταται σαφές πως κάποιοι ζουν σε ένα παράλληλο κόσμο.

Μόνο Οικολόγοι και Συμμαχία αναγνώρισαν το προφανές, ότι δηλαδή ηττήθηκαν.

Στον ΔΗΣΥ, είτε δεν αντιλήφτηκαν την αποτυχία είτε –έστω και μετεκλογικά– δεν είχαν την ειλικρίνεια να αναγνωρίσουν πως η δύναμη τους μειώθηκε ως αποτέλεσμα και της φθοράς της εξουσίας αλλά και του χαρακτήρα του κόμματος. Το κόμμα δεν μπορεί να στέκεται σε δυο βάρκες. Είτε θα εκφράζει τη λαϊκή δεξιά, τα εθνικόφρονα σωματεία είτε το νεοφιλελευθερισμό και το σκληρό «ναι» στο Κυπριακό. Περαιτέρω, από τη στιγμή που λειτουργεί με την κυβέρνηση ως συγκοινωνούντα δοχεία, θα εισπράττει και τα συσσωρευμένα –εσχάτως– λάθη της διακυβέρνησης.

Στο ΑΚΕΛ, δεν μπορούν να μιλούν για νίκη. Είναι σαφές πως η «επιτυχία» τους έγκειται στη μείωση του ΔΗΣΥ και όχι στη δική τους αύξηση. Η ενίσχυση σε ποσοστά έγκειται και στις τουρκοκυπριακές ψήφους. Είναι σαφές πως ο μηχανισμός εργάσθηκε πρωτίστως για την εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και τα κατάφερε αλλά αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε «θυματοποιώντας» ένα στέλεχος πρώτης γραμμής του κόμματος, τον Νεοκλή Συλικιώτη. Η εκλογή αυτή επιτεύχθηκε και με τη στάση του ΔΗΣΥ, που με τη δημόσια ρητορική του «πριμοδότησε» τον Νιαζί.

  • Είναι σαφές πως η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Μετεκλογικές του τοποθετήσεις δείχνουν πως θα είναι μια δύσκολη συγκατοίκηση, μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Την ίδια ώρα –κι αυτό είναι χωριστό κεφάλαιο– η εκλογή του, σε μια ανοικτή εκλογική διαδικασία, απορρίπτει τη διαχωριστική, εθνικιστική θέση πως οι επιλογές πρέπει να γίνονται με βάση την εθνική καταγωγή. Αυτός δεν ήταν ασφαλώς ο λόγος που τον επέλεξε το κόμμα της λεγόμενης αριστεράς.

Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο από το αποτέλεσμα. Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων λαθών του κυβερνητικού στρατοπέδου, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει και να περάσει μπροστά. Η δεύτερη θέση, σε μόνιμη βάση, δεν είναι επιτυχία, όταν ο πρώτος βάζει συνεχώς αυτογκόλ.

  • Είναι σαφές πως ιδιαίτερα ευχαριστημένοι θα πρέπει να είναι στην ΕΔΕΚ, που εισέπραξε ένα κομμάτι του πληθυσμού, που κινήθηκε για να αποτρέψει εκλογή ακροδεξιού ευρωβουλευτή. Η αύξηση του ποσοστού είναι αποτέλεσμα της κούρσας με το ΕΛΑΜ. Οι ψήφοι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν περιστασιακοί και μπορούν να κερδηθούν μόνο με πολιτικούς όρους. Όχι μόνο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ακροδεξιάς επέλασης. Ούτως ή άλλως, η ακροδεξιά ενισχύεται και εδραιώνεται και εάν δεν αντιμετωπιστεί, δεν θα ανακοπεί μόνο διά των αντιφασιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.

Είναι σαφές πως σε αυτές τις εκλογές, υπήρξε και η έκπληξη της Δημοκρατικής Παράταξης, που κατέγραψε ποσοστά κοινοβουλευτικής παρουσίας. Είναι σαφές και από τις ψήφους που εξασφάλισε πως η ΔΗΠΑ θα κινηθεί σε ένα χώρο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Και ως εκ τούτου, τα δυο αυτά κόμματα δεν μπορούν να αγνοήσουν το νέο αυτό κομματικό σχηματισμό.

Το συμπέρασμα, πάντως, από τις μετεκλογικές τοποθετήσεις πως αλλού είναι η θάλασσα κι αλλού το πλοίο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Νίκη αποχής, ήττα ΔΗΣΥ και μηνύματα προς Αναστασιάδη: Ζωντανή η ΕΔΕΚ, το “θέμα” Νιαζί

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: