Στα δικαστήρια μπορεί να φτάσουν τα στοιχεία από το IRS για φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ

File Photo: Στο δικαστήριο ενδέχεται να κριθεί το αίτημα των Δημοκρατικών για την παράδοση από το IRS στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ κατά την τελευταία εξαετία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο ότι “οπλοποιούν το IRS” μέσω της προσπάθειας τους να αποκτήσουν στοιχεία, σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το ABC News.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

“Κύριε υπουργέ, το Κογκρέσο στο πλαίσιο του διαχωρισμού των εξουσιών από την κυβέρνηση δεν έχει νόμιμο συμφέρον για να αποφασίσει ή όχι αν το IRS εφαρμόζει την φορολογική νομοθεσία αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ;” Αναρωτήθηκε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν από το Μέριλαντ απευθυνόμενος στο Μνούτσιν, κατά την διάρκεια μιας ακρόασης που έγινε στο Καπιτώλιο.

Ο Μνούτσιν απάντησε: “Κύριε γερουσιαστά, θέλω με σεβασμό να απαντήσω σε αυτό και δεν προσπαθώ να αποφύγω την ερώτησή σας. Ωστόσο, η απάντηση είναι ότι υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη ανάμεσα σε εμάς, στο Κογκρέσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με αυτόν το νόμο ως προς την παρούσα σύνθεση του Κογκρέσου και τον πρόεδρο. Παράλληλα, η οπλοποίηση του IRS θα έχει επιπτώσεις για τον κάθε φορολογούμενο.”

“Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τρεις εξουσίες. Έτσι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η υπόθεση αυτή θα πάει στην τρίτη εξουσία για να επιλυθεί,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μνούτσιν είχε μία ακρόαση ενώπιον μιας Υποεπιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας δύο ημέρες πριν από την λήξη της αυριανής προθεσμίας που έθεσε ο Δημοκρατικός Ρίτσαρντ Νιλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον Μνούτσιν, αλλά και στον Επίτροπο του IRS Τσαρλς Ρέτιγκ, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα σε μία κλήση που εξέδωσε η ίδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων κι αναφορικά με την παράδοση στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, κατά την τελευταία εξαετία.

“Πρώτα από όλα, δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση, αλλά νομίζω ότι μπορείτε να υποθέσετε με ποιον τρόπο κινούμαστε για να αντιδράσουμε στην κλήση σας. Ως προς την διάσταση της μη ανταπόκρισης μας κι επί τη βάσει σχετικής νομοθεσίας, αισθάνομαι άνετα για την ύπαρξη της τρίτης εξουσίας, προκειμένου να ρυθμιστεί αυτό το σημαντικό ζήτημα,” επεσήμανε ο Μνούτσιν.

Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ κι ο Λευκός Οίκος αναμένεται ότι θα προσφύγουν δικαστικά για την έκδοση της κλήσης, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα των Δημοκρατικών δεν εξυπηρετεί κάποιον νομικά οριοθετημένο νομοθετικό σκοπό.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και για την αρχική απόρριψη του ίδιου αιτήματος των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος της αναφερόμενης Υποεπιτροπής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι ήταν αντίθετος στην γραμμή του Δημοκρατικού Βαν Άλεν για την επιβολή ερωτήσεων (στον Μνούτσιν) σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ.

“Τι έχετε να πείτε για να μου στείλετε τις φορολογικές δηλώσεις κάθε υποψηφίου μεταξύ των Δημοκρατικών φίλων που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών; Τώρα ενδιαφέρομαι γι’ αυτό και για πολιτικούς λόγους. Θέλω να μελετήσω το IRS και νομίζω ότι θα αρχίσω με αυτές τις δηλώσεις. Πόση εμπιστοσύνη νομίζετε ότι θα έχουν οι Αμερικανοί στο IRS σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αν αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό, σε αυτή την χώρα;” Αναρωτήθηκε ο Κένεντι.

Ο Μνούτσιν είπε ότι κατά την άποψη του “αυτό [δημοσιοποίηση φορολογικών δηλώσεων] θα ήταν πολύ επικίνδυνο.”
“Νομίζω ότι θα ήταν επίσης, πολύ επικίνδυνο να σας παρέχουμε τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων σημαντικών Δημοκρατικών ή Ρεπουμπλικάνων που έκαναν πολιτικά δώρα ή ηγετών της βιομηχανίας ή ηγετών των εργασιακών ενώσεων,” πρόσθεσε ο ίδιος.

16/05/2019 11:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να αποκλείσει τη Huawei της Κίνας από την αμερικανική αγορά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: