Σηκώνει μανίκια ο Μακρόν: Κοντράρει τη Μέρκελ για να κερδίσει τη Λεπέν, συμμαχία και με Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες. EPA, SASCHA STEINBACH




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL. Αντεπίθεση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ετοιμάζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ήττα από τη Μαρί Λεπέν και κυρίως σε μια προσπάθεια να μην πάθει την πολιτική ζημιά που έπαθαν οι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

  • Έτσι στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο ζητά Γάλλο πρόεδρο στην προεδρία της Κομισιόν και προτρέπει ευρωομάδες να κάνουν μέτωπο εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ. Στη συγκεκριμένη, μεγάλη συμμαχία, φαίνεται να προτείνεται και ο Αλέξης Τσίπρας που τον αποκαλεί ανθέλληνα.

Εάν περάσει η άποψη Μακρόν, τότε θα φανεί ότι ισχυροποιείται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Γαλλία, καθώς η Μαρί Λεπέν δεν θα μπορεί να μιλά για γερμανική Ευρώπη και να κάνει κριτική για έλεγχο του Μακρόν από την καγκελάριο Μέρκελ.

  • Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος, επιθυμεί να προωθήσει για την προεδρία της Κομισιόν, τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Μπαρνιέ, Νικολά, ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο του Μακρόν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας ενδέχεται να ζητήσει Γάλλο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα πρέπει να κρατήσουμε και το όνομα του παλιού μας γνώριμου Όλι Ρεν, ο οποίος είχε πει ”κουράγιο Έλληνες” ότι η χώρα μας μπήκε στο μνημόνιο.

  • Πάντως υπάρχουν ευρωομάδες -Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- που θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει υποχωρήσει σε ποσοστά και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιοριστούν και οι απαιτήσεις του στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις θέσεις των αξιωματούχων.

Απόψε στις Βρυξέλλες αρχίζει ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων καθώς συναντώνται οι ευρωπαίοι ηγέτες σε μια άτυπη Σύνοδο και ενδέχεται να φανούν οι πρώτες συμμαχίες.

 

Τον απολογισμό κάνει η Μέρκελ: Οι Πράσινοι πήγαν καλά, λόγω κλιματικής αλλαγής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: