“Παίζει με τη φωτιά” η Άγκυρα: Ευθεία επίθεση του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ

Προκλητική απάντηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ .Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Άσχετη με τις πραγματικότητες είναι η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 5 Μαΐου σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας “στη δική της υφαλοκρηπίδα”, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του και ισχυρίζεται ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής για την ΑΟΖ.

Αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάση δεν είναι ούτε εποικοδομητική, ούτε συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

  • Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία από το 2004 μέχρι σήμερα έχει καθαρή στάση σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο. “Οι συμφωνίες για την οριοθέτησης της ΑΟΖ που έκανε η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με τις χώρες της περιοχής από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν έχουν ισχύ ούτε για μας, ούτε και για τους Τ/κ και είχε τεθεί υπόψιν των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας η παραβίαση από μία εξ αυτών των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε και την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  • Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “ενώ η κατάσταση είναι αυτή, είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο και να προσπαθεί να καθορίσει από που περνούν τα θαλάσσια όρια”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία σαν να υπάρχει συμφωνία ισχύουσας οριοθέτησης σε ένα πεδίο που οι Ε/κ ‘ισχυρίζονται ότι έχουν δίκαιο’”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα πεδία που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και 2012. “Με τον ίδιο τρόπο και ενόσω η ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ οι οποίοι είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί στους μηχανισμούς αποφάσεων για τις πηγές υδρογονανθράκων και ενόσω δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και των Τ/κ στην υφαλοκρηπίδα τους”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
06/05/2019 15:07

Για προκλητική ενέργεια της Τουρκίας ομιλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματείστε αμέσως…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: