“Οι S-400 μπορεί να μην έρθουν τον Ιούνιο”, ομολογεί ο Ακάρ: Φήμες για αναστολή παράδοσης

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας παραχωρεί συνέντευξη σε δημοσιογράφο του καναλιού ‘ΧαμπέρΤουρκ’, πάνω στη φρεγάτα ‘Σαλίχρέις’. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μία δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ότι το ρωσικό σύστημα S-400, που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα φτάσει τον Ιούνιο στη γειτονική χώρα, προκάλεσε απορίες και ενίσχυσε τα σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την αναστολή παραλαβή τους.

Αναφερόμενος στο μείζον -για την Αμερική- ζήτημα της αγοράς των S-400 άφησε ανοιχτή την ημερομηνία παράδοσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία, αν και ήταν απόλυτος ότι δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης της συμφωνίας.

Ως γνωστό, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία απαιτώντας να αποφασίσει μέχρι τις 5 Ιουνίου εάν θα αγοράσει το σύστημα Patriot και θα ακυρώσει την αγορά των S-400. Ο κ. Ακάρ διέψευσε το τελεσίγραφο, αλλά η δήλωση του ξεκάθαρα υπονοεί ότι αποδέχεται το άλλο αίτημα της Ουάσιγκτον για αναβολή παραλαβής των S-400 μέχρι τις αρχές του 2020.

Ο κ. Ακάρ, μιλώντας στο κανάλι “ΧαμπέρΤουρκ”, πάνω στη φρεγάτα Σαλίχρέις, δικαιολόγησε την αγορά των S-400, ως εξής:

  • «Γύρω μας υπάρχουν χώρες, που διαθέτουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Παίρνουμε ορισμένα συστήματα για την ασφάλεια των 82 εκατ. πολιτών μας. Ένα από αυτά είναι και αντι-αεροπορικό σύστημα. Καταλήξαμε στους S-400, μετά από μία σειρά διαδικασιών. Δεν αποφασίστηκαν ξαφνικά. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί στην Τουρκία, οι υπουργοί έθεσαν κάποια κριτήρια. Και με βάση αυτά τα κριτήρια κινηθήκαμε, δηλαδή να υπάρχει μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή και εξαγωγή. Η συμφωνία των S-400 υπογράφηκε! Και αυτή η συμφωνία έκλεισε! Ο πρόεδρός μας το έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές. Η κοινή μας γνώμη πρέπει να το γνωρίζει αυτό».

Αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης του ρωσικού συστήματος, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, με αποτέλεσμα να πυρροδοτήσει νέο κύκλο φημών ότι διεξάγεται η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι S-400 θα παραδοθούν πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, ο κ. Ακάρ είπε ότι υπάρχει πρόβλημα χρόνου για να φτάσουν στη χώρα τον Ιούνιο. Δήλωσε σχετικάΑ:

  • «Τον Ιούνιο μπορεί να μην προλάβουν, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν. Η διαδικασία ξεκίνησε. Όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι διαδικασίες για τη μεταφορά και για κάποια τεχνικά ζητήματα που συζητούνται, όταν τακτοποιηθούν όλα τα θέματα, τότε θα αρχίσει η μεταφορά τους», υπογράμμισε, ενώ απέκλεισε ότι υπάρχει τελεσίγραφο των ΗΠΑ για ακύρωση της παράδοσης των S-400 μέχρι αρχές Ιουνίου. «Όχι, τέτοια προθεσμία δεν υπάρχει! Σε εμάς δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο».

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε και για την απειλή των ΗΠΑ να μην μεταφέρουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35, λόγω και των νόμων που έχουν ψηφιστεί και απαγορεύουν την παράδοση εάν η Τουρκία παραλάβει το ρωσικό σύστημα. Τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Αμερική συνεχίζονται ώστε να βρεθεί μία λύση. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξετάζει ακόμη την αγορά και των Patriot, χωρίς όμως να αναφέρει τους αμερικανικούς όρους: ότι τα πολεμικά συστήματα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος με τα ρωσικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ:

  • «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη συμβατότητα των S-400 με το σύστημα των F-35. Εμείς λέμε ότι μπορούν να συνυπάρχουν. Ας το δούμε, ας το συζητήσουμε μέσω μίας ομάδας εργασίας, μέσω του ΝΑΤΟ, μέσω διμερών επαφών. Το έχουμε ανάγκη αυτό το σύστημα. Με τους Αμερικανούς φίλους και συμμάχους μας συνεχίζουμε τις συνομιλίες. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί μας εξετάζουν λεπτομερώς την τελευταία πρόταση των Αμερικανών (για τους Patriot). Οκτώβριο με Νοέμβριο θα δώσουν μία απάντηση. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η δουλειά, θα επεκταθούμε και σε άλλες».

Ο κ. Ακάρ δεν απάντησε στο ερώτημα αν η Τουρκία έχει σχέδιο Β, στη πιθανή περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 στη χώρα του. Και αν η Άγκυρα θα στραφεί στη Μόσχα για την αγορά των  μαχητικών αεροσκαφών SU-57. Είπε:

«Ας μη μιλάμε υποθετικά. Εμείς συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Έχουμε πληρώσει ό,τι χρειαζόταν για τα F-35. Αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί στην Τουρκία τέσσερα F-35. Εξάλλου, τέσσερις πιλότοι μας συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, ενώ εκατοντάδες αξιωματικοί μας έχουν εκπαιδευτεί και έχουν επιστρέψει. Αλλά και η κατασκευή των χώρων που θα τοποθετηθούν τα F-35 στη Μαλάτια προχωρά. Όλα συνεχίζονται κανονικά», είπεο  υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Ο πολύς Ακάρ δεν κρύβει τα λόγια του: Απειλεί Αιγαίο και Κύπρο, αλλά είναι και υπέρ …ειρήνης!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: