“Καμπανάκι” ΔΝΤ για παροχές και 120 δόσεις: Θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών

File Photo: Ο επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Πίτερ Ντόλμαν. Φωτογραφία Πέτρος Κασφίκης




Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και η Ελλάδα θα πρέπει να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μειώσεις, διότι παράλληλα υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, επισήμανε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

  • Μιλώντας γενικότερα για τις εξαγγελίες από μέρους της κυβέρνησης (120 δόσεις κλπ) είπε ότι αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι κινήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση, με ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κουλτούρα πληρωμών.

Ο κ. Ντόλμαν έθεσε δύο βασικές προτεραιότητες για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα καλύτερο μείγμα αυτής, με μείωση φόρων και αύξηση των πολύ χαμηλών κοινωνικών δαπανών. Για να δημιουργηθεί όμως ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογική βάση και δυστυχώς, η πολιτική κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, συνεχίζοντας να εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος και να μειώνει τη βάση του ΦΠΑ. Όσο για τις ρυθμίσεις, επισήμανε ότι κατά μέσο όρο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιερώνονταν τρεις ρυθμίσεις οφειλών τον χρόνο με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για τα δημοσιονομικά.

  • Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι μικρή για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος, ανέφερε ο κ. Ντόλμαν και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις για την Ελλάδα σε ετήσια βάση καθώς δεν έχει πλέον πρόγραμμα για τη χώρα μας.

09/05/2019 14:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, λέει ο Moody’s

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: