“Δεν τα έχει πει ακόμη όλα” προειδοποίησε ο Μάικλ Κοέν οδηγούμενος προς τη φυλακή

File Photo: Michael Cohen (C-L), former attorney to US President Donald J. Trump, arrives to testify before the House Oversight Committee in the US Capitol in Washington, DC, USA, 06 March 2019. EPA, JIM LO SCALZO




Μετά την ομολογία του που έκανε πάταγο και τις καταθέσεις του στο Κογκρέσο, ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οδηγήθηκε σήμερα στη φυλακή, για να εκτίσει ποινή τριών ετών, την οποία ο ίδιος θεωρεί άδικη αφού, όπως διαβεβαιώνει, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εκτελεί τις εντολές του πελάτη του.

“Ελπίζω πως όταν επανενωθώ με την οικογένεια και τους φίλους του η χώρα θα είναι σε ένα σημείο χωρίς ξενοφοβία, αδικία και ψέματα στο πηδάλιό της” είπε ο Κόεν μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον πολιορκούσαν έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, λίγο πριν αναχωρήσει για την ομοσπονδιακή φυλακή του Ότισβιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη. “Απομένουν ακόμη να ειπωθούν πολλά πράγματα και ανυπομονώ να έρθει η ημέρα όπου θα μπορώ να μοιραστώ μαζί σας την αλήθεια”, πρόσθεσε ο δικηγόρος που έχει χαρακτηρίσει “ψεύτη” και “απατεώνα” τον Τραμπ.

Ο Κόεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο και ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εξαγόρασε τη σιωπή δύο γυναικών οι οποίες ισχυρίζονταν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεκάδες περαστικοί σταμάτησαν για να τραβήξουν φωτογραφίες του Κόεν, ο οποίος φορούσε τζιν και αθλητικά παπούτσια. Ένας του έσφιξε το χέρι. Όταν ξεκίνησε να φύγει, το σκηνικό έγινε χαώδες, με ανθρώπους και κάμερες να πέφτουν στο έδαφος. Ο Κόεν επιβιβάστηκε τελικά στο πίσω κάθισμα ενός μαύρου οχήματος και απομακρύνθηκε.

Ο Μάικλ Κόεν ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η ποινή του θα μειωνόταν, αφού παρείχε στις αρχές επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Τραμπ και συγγενικά του πρόσωπα, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μάταια: μολονότι το όνομά του αναφέρεται καμιά εκατοστή φορές στην περίφημη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ και παρ’ όλο που οι αποκαλύψεις του οδήγησαν στο άνοιγμα νέων ερευνών για άλλες υποθέσεις, οι εισαγγελικές αρχές δεν του πρόσφεραν το παραμικρό.

Ο Κόεν είναι ο δεύτερος πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ που φυλακίζεται, μετά τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε επτάμιση χρόνια κάθειρξης για οικονομικά αδικήματα. Ο ίδιος, αφού εργάστηκε επί 10 χρόνια για τον Οργανισμό Τραμπ, θεωρεί ότι η κατάληξη αυτή συνιστά κατάφωρη αδικία, αφού ό,τι έπραξε ήταν “κατ’ εντολή” του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα, τον οποίο πλέον θεωρεί άνθρωπο “χωρίς ψυχή” και εκφράζει τον φόβο ότι θα θελήσει να παραμείνει στην εξουσία ακόμη και αν χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

“Πώς γίνετα να είμαι ο μόνος;” που φυλακίστηκε, διερωτήθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη στο περιοδικό New Yorker. “Δεν εργάστηκα για το προεκλογικό επιτελείο, εργαζόμουν για εκείνον. Γιατί πηγαίνω εγώ στη φυλακή; Δεν κοιμήθηκα εγώ με μια πορνοστάρ”, είπε.

Ο Κόεν αναμένεται ότι θα κρατηθεί στο τμήμα “χαμηλής ασφαλείας” της ομοσπονδιακής φυλακής, όπου οδηγούνται συνήθως όσοι κρατούμενοι δεν θεωρούνται επικίνδυνοι. Πολλοί Εβραίοι ζητούν επίσης να σταλούν στη συγκεκριμένη ομοσπονδιακή φυλακή επειδή εκεί μπορούν να τηρήσουν το Σάββατο και να φάνε γεύματα κοσέρ. Στη συγκεκριμένη πτέρυγα οι περίπου 120 κρατούμενοι έχουν στη διάθεσή τους βιβλιοθήκες, γήπεδα μπάσκετ και τένις.

06/05/2019 19:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Συγκρατημένος ο Πομπέο από την συνάντηση με τον Λαβρόφ: Την χαρακτήρισε “καλή συζήτηση”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: