Ψυχρές αέριες μάζες μέχρι και την Τρίτη: Την Κυριακή λασποβροχή και καταιγίδες (videos)

Η Δίρφυς την περασμένη Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, όπου το χιόνι ακόμη δεν έχει λιώσει πάνω από τα 950μ υψόμετρο όπως μας πληροφορεί ο Κωστής Σταματούκος ο οποίος τράβηξε αυτή τη φωτογραφία. Photo via meteo.gr




Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα και τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 5 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 και στα ανατολικά τμήματά του τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές. Βελτίωση τις βραδινές ώρες στα δυτικά.

Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά όπου πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια, οι οποίες στη Θεσσαλία θα είναι πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ, που από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 και στη βόρεια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές -απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-05-2019

Καιρός: Στα δυτικά, τα βόρεια και βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στα νότια

πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση της τάξης των 3 με 5 βαθμών στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Ασυνήθιστες για την εποχή αέριες μάζες
Μετά από μια σύντομη θερμή εισβολή στη χώρα μας και σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική την Κυριακή 05/05, ασυνήθιστα ψυχρές, για την εποχή, αέριες μάζες θα κατακλύσουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Μαΐου 2019. Παρακολουθείστε στο βίντεο την πορεία των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη μέχρι το πρωί της Τρίτης 07/05.

Απαγορευτικό, λόγω των Νοτιάδων – Τα δρομολόγια που ακυρώνονται

Προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί Νοτιάδες που πνέουν στην Κρήτη, αλλά και στα πελάγη γύρω από το νησί.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, σε ισχύ βρίσκεται το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από το Ηράκλειο προς τα νησιά των Κυκλάδων.

Ενώ, αξίζει να τονιστεί πως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, το προγραμματισμένο ημερήσιο δρομολόγιο των Μινωικών Γραμμών από το Ηράκλειο προς τον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, meteo και neakriti

Αυξημένη ήταν κίνηση των εκδρομέων το φετινό Πάσχα στο δίκτυο των νέων αυτοκινητόδρομων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: