Ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή οι 120 δόσεις, η 13η σύνταξη και η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα (live)

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλάει στην τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, Αθήνα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019. Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με ψηφοφορία στην Βουλή η συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Σήμερα Τετάρτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, που περιλαμβάνει και τροπολογίες για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση.

Και οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, µε παρακράτηση σήµερα από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις, θα ενταχθούν τελικά στο σχήµα των 120 δόσεων. Στόχος είναι να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της µηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που µένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

  • Η ρύθµιση αναµένεται να ενσωµατωθεί σήµερα στο νοµοσχέδιο µε νοµοτεχνική βελτίωση, ώστε να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους, που θα µπορέσουν να «αποχωρήσουν» από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια. Την επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις για το υπόλοιπο των οφειλών των συνταξιούχων ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόµη και σε αυτές που έχουν ρυθµιστεί, προβλέπουµε µε νοµοθετική διάταξη ότι για το υπόλοιπο των δόσεων που δεν έχει εξοφληθεί µπορεί να γίνει επέκταση της διάρκειας αποπληρωµής στα 10 χρόνια, στις 120 δόσεις» τόνισε χθες ο κ. Πετρόπουλος.

Ο ίδιος παρουσίασε ενδεικτικό παράδειγµα, σύµφωνα µε το οποίο, αν κάποιος όφειλε 20.000 ευρώ, µπορούσε να συνταξιοδοτηθεί και να συµψηφίσει τις οφειλές που είχε σε 40 δόσεις, αν όµως έβγαζε σύνταξη 500 ευρώ, στο τέλος δεν θα του έµενε για 40 µήνες τίποτα στο χέρι. Με τη νέα ρύθµιση θα απλώσει την αποπληρωµή του υπολειπόµενου χρέους σε έως 120 δόσεις και θα λαµβάνει έτσι υψηλότερη σύνταξη. Προσοχή, η εν λόγω ειδική κατηγορία συνταξιούχων θα µπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων το υπόλοιπο της οφειλής που δεν έχει εξοφληθεί, ενώ ποσά που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε το προϊσχύον θεσµικό πλαίσιο οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που όφειλαν έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούµενοι που όφειλαν έως 15.000 ευρώ και οι αγρότες µε χρέη έως 4.000 ευρώ συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις. Για παράδειγµα ελεύθερος επαγγελµατίας µε οφειλές 18.000 ευρώ, συνταξιούχος από τον Φεβρουάριο του 2018 µε κύρια σύνταξη 850 ευρώ. Από τη µηνιαία του σύνταξη παρακρατούνται 450 ευρώ για την αποπληρωµή της οφειλής σε 40 δόσεις, µε αποτέλεσµα να του µένουν στο χέρι 400 ευρώ. Εχει αποπληρώσει 7.200 ευρώ σε 16 µήνες, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019. Το υπολειπόµενο χρέος του είναι 10.800 ευρώ. Αν αυτό απλωθεί σε 120 δόσεις, η παρακράτηση από τη σύνταξη πέφτει στα 90 ευρώ. Αυτό σηµαίνει πως θα µένουν πλέον στον συνταξιούχο 760 ευρώ στην τσέπη. Ο κ. Πετρόπουλος επανέλαβε πως η 13η σύνταξη θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου σε όλους τους συνταξιούχους, προσθέτοντας πως είναι ακατάσχετη.

Εως 36 για επιχειρήσεις
Στο µεταξύ, στην αύξηση του αριθµού των δόσεων της ρύθµισης για τα νοµικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τις επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονοµικών. Με νοµοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στη Βουλή, ο ελάχιστος αριθµός των µηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές αυξάνεται από τις 18 που ήταν αρχικά σε 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές ο αριθµός των δόσεων αυξάνεται από τις 30 στις 36 µηνιαίες δόσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΤ1-ΕΘΝΟΣ

Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα καφέ και αύξηση δόσεων σε νομικά πρόσωπα στο ν/σ 120 δόσεων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal