Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και τα εργασιακά: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α), με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (2Α), και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (Δ), μιλούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνέντευξη τύπου της δέσμης θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti




Έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι νόμος του κράτους οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλές σε εφορίες ταμεία και ΟΤΑ και οι αλλαγές στα εργασιακά.

Σήμερα αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή και αναµένεται να ψηφιστεί αύριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως την Παρασκευή αναµένεται να ανοίξουν οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές.

  • Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τα θετικά μέτρα με πρώτο την καταβολή της 13ης σύνταξης σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Σημειώνεται ότι η επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ποσού, ενώ οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις (για παράδειγµα, µια κύρια σύνταξη γήρατος και µια χηρείας) θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν.

  • Αναφορικά με το ΦΠΑ υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου. Η πρώτη είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Επίσης οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο του 6%.

Ακόμη μια παρέμβαση αφορά την μετάταξη των συσκευασμένων τροφίμων από τον βασικό συντελεστή του 24% στο 13% τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι και αλλαντικά.

HELLASJOURNAL

 

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό για την “7ήμερη εργασία”: Ξεκατίνιασμα κυβέρνησης και Ν.Δ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: