File Photo: Democratic Speaker of the House from California Nancy Pelosi speaks to the media outside the West Wing after meeting with President Trump about infrastructure funding at the White House in Washington, DC, USA. EPA, JIM LO SCALZO




Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι «έγκλημα».

  • «Είπε ψέματα στο Κογκρέσο», τόνισε στους δημοσιογράφους η Πελόζι, αναφερόμενη στην κατάθεσή του υπουργού ενώπιον του Κογκρέσου στις 10 Απριλίου. Σε ερώτηση αν ο Μπαρ πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή γι’ αυτό, απάντησε «Αυτή είναι μια σχετική διαδικασία σε αυτή την περίπτωση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ακύρωσε την προγραμματισμένη κατάθεσή του σήμερα στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής στην οποία είχε κληθεί για να καταθέσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο λόγος που προέταξε ο υπουργός για την απουσία του ήταν η διαφωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημοκρατικό Τζέρολντ Νάντλερ σχετικά με τον τρόπο που θα γινόταν η ακρόαση.

Οι Δημοκρατικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν τον Μπαρ για περιφρόνηση του Κογκρέσου, με έναν αυξανόμενο αριθμό υψηλόβαθμων Δημοκρατικών να ζητούν την παραίτησή του.

  • «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής.

Ο Μπαρ υπερασπίσθηκε χθες στην Γερουσία τον χειρισμό του πορίσματος του ειδικού ανακριτή, παρά τις επικρίσεις του ιδίου του Μιούλερ και το επαναλαμβανόμενο αίτημα της αντιπολίτευσης για την παραίτησή του.

  • Σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών με αφορμή την έρευνα Μιούλερ, σε μια εριστική επιστολή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο νομικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει το δικαίωμα να δίνει οδηγίες σε συμβούλους του να μην καταθέτουν σε έρευνες εποπτικών αρχών του Κογκρέσου αναφορικά με την έρευνα Μιούλερ, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα ελαττωματικό.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Έμετ Φλαντ, σε επιστολή με ημερομηνία 19 Απριλίου στον Μπαρ, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, ανέφερε ότι η απόφαση του Τραμπ να επιτρέψει στους συμβούλους του να συνεργαστούν με την έρευνα Μιούλερ δεν επεκτείνεται σε έρευνες εποπτικών αρχών του Κογκρέσου.

  • Στην επιστολή του Φλαντ σημειώνεται ότι η έρευνα Μιούλερ έχει «εξαιρετικά νομικά ελαττώματα». Με βάση την σχετική νομοθεσία, η επιστολή τονίζει, ο Μιούλερ θα έπρεπε να αποφανθεί κατά πόσον θα έπρεπε να ασκηθούν διώξεις ή όχι.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και την κυβέρνησή του ότι έχει εξαπολύσει μια αυξανόμενη επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπεκ χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Πελόζι «απερίσκεπτες, ανεύθυνες και ψευδείς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, Anadolu
02/05/2019 21:56

Μία… άδεια καρέκλα στήθηκε στη θέση του Μπαρ: Δεν εμφανίστηκε για κατάθεση στο Κογκρέσο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: