Προειδοποίηση Πομπέο σε Μάας για την Huawei: Τα δίκτυα 5G εγκυμονούν κινδύνους, υποστήριξε

US Secretary of State Mike Pompeo (L) and German Foreign Minister Heiko Maas (R) deliver a statment after a meeting at Villa Borsig in Berlin, Germany, 31 May 2019. EPA,OMER MESSINGER




«Κοινοί στόχοι, αλλά με διαφορετικούς δρόμους», διαπιστώθηκαν σε πολλά θέματα κατά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Βερολίνο. Το Ιράν, η Κίνα και η Huawei, η Ρωσία και ο αντισημιτισμός ήταν μεταξύ των κεντρικών θεμάτων στην ατζέντα των συνομιλιών, πριν ο κ. Πομπέο μεταβεί στην Καγκελαρία για τη συνάντηση με την ‘Αγγελα Μέρκελ.

  • Ο κ. Πομπέο κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει η κινεζική Huawei την κατασκευή του δικτύου 5G της Γερμανίας, προειδοποιώντας ακόμη και για ενδεχόμενες συνέπειες στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ έχουν στόχο να ενημερώσουν τους διεθνείς εταίρους τους σχετικά με τους κινδύνους που επιφυλάσσουν τα επόμενης γενιάς ασύρματα δίκτυα που κατασκευάζει η κινεζική Huawei, αλλά οι σύμμαχοι θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αγοράς», δήλωσε ο κ. Πομπέο και τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αποκρύψουν στοιχεία για πολίτες ή θέματα εθνικής ασφάλειας, εάν δεν εμπιστεύονται επαρκώς τα δίκτυα που χρησιμοποιεί η Γερμανία.

  • «Θα λάβουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις, αλλά θα τους μιλήσουμε ανοιχτά για τους κινδύνους και, στην περίπτωση της Huawei, η ανησυχία είναι ότι δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν όσοι βρίσκονται οπουδήποτε εντός ενός δικτύου 5G», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατό να διαλύσουμε την διαφορετική προσέγγιση στο θέμα ασφάλειας της Huawei», συνέχισε ο κ. Πομπέο και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοπιστία δικτύων δεδομένων στα οποία κυκλοφορούν πληροφορίες από τις ΗΠΑ «και να μην βρεθούν αυτά στα χέρια του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας», καθώς, όπως είπε, «η Κίνα απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των δυτικών δημοκρατιών παγκοσμίως».

Από την πλευρά του ο κ. Μάας έκανε μεν λόγο για «βαθιά ριζωμένη φιλία» μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ και για διεθνή ζητήματα που απαιτούν τον καλό συντονισμό τους, αλλά ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της Huawei περιορίστηκε να επαναλάβει ότι το Βερολίνο θέτει πολύ υψηλά στάνταρντς για την εισαγωγή του δικτύου 5G και, «αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει τις εγγυήσεις ασφαλείας, θα έχει μικρές πιθανότητες να της ανατεθεί το έργο».

  • Σε ό,τι αφορά την διαμάχη για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Χάικο Μάας τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η χώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Συμφωνούμε ότι πρέπει να εμποδίσουμε την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Και δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον δρόμο προς τα εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον αμερικανό ομόλογό του να υπεραμύνεται της στάσης των ΗΠΑ στο θέμα και να καλεί μάλιστα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ουάσιγκτον σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν μεταξύ άλλων δεν τήρησε τις οικονομικές του δεσμεύσεις για μια διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο κ. Πομπέο και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε κάποια αγαθά στο εμπόριο με το Ιράν, αλλά όχι σε ανθρωπιστικά είδη.

Αν και κατά την συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Πομπέο, λίγο πριν προσγειωθεί στο Βερολίνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέφερε το αμερικανικό αίτημα για υψηλότερες γερμανικές αμυντικές δαπάνες: «Είναι μία σημαντική, μεγάλη οικονομία μέσα στην ΕΕ και πρέπει να επιδείξει πλήρη προσήλωση και να αφιερώσει επαρκείς πόρους στην ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε και κατέστησε σαφές ότι ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόσφατη αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών. «Ανέλαβαν (οι Γερμανοί) στην Ουαλία (σσ. στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2014) μία υποχρέωση (σσ. για αμυντικες δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ) Οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση και είμαι βέβαιος ότι θα μιλήσουμε για αυτό», δήλωσε ο κ. Πομπέο, αλλά επισήμανε και ότι η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Γερμανία αποτελείται από περισσότερες παραμέτρους και «εκτείνεται πέρα από τους παρεχόμενους πόρους». Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος ασφάλειας των ΗΠΑ, τόνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος συναντώντας λίγο μετά τον Χάικο Μάας αναφέρθηκε στην εποχή που ως νεαρός στρατιώτης περιπολούσε στα σύνορα μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας. «Είναι υπέροχο να βρίσκομαι, δεκαετίες μετά, σε ένα επανενωμένο Βερολίνο», δήλωσε.

31/05/2019 14:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Η Πιονγκγιάνγκ εκτέλεσε απεσταλμένο του Κιμ στις ΗΠΑ, λένε οι Νοτιοκορεάτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: