Προειδοποίηση Μπόλτον: Θα απαντήσουμε στο Ιράν για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια

File Photo: Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. EPA, JIM LO SCALZO




Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα εναντίον δεξαμενόπλοιων στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποιήθηκαν με “ναυτικές νάρκες, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν”.

  • Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Αμπού Ντάμπι, όπου έφτασε χθες Τρίτη, ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απαντήσουν στις δραστηριότητες του Ιράν και των εταίρων τους στην περιοχή με σύνεση. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεκαθαρίσει στο Ιράν και τους εταίρους του ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια πολύ σκληρή απάντηση από τους Αμερικάνους.

Εξάλλου ο Μπόλτον εξήγησε ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψής του στα Εμιράτα είναι να συνεργαστεί πιο στενά με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή και να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

  • Πάντως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εκτίμησε ότι το γεγονός πως δεν εξαπολύθηκαν άλλες επιθέσεις στην περιοχή είναι απόδειξη ότι η αμερικανική απάντηση ήταν “επιτυχής”, ενώ σημείωσε ότι περίπου την ίδια περίοδο που εξαπολύθηκε η επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων, στις 12 Μαΐου, υπήρξε και “μια ανεπιτυχής επίθεση ενανατίον του Γιάνμπου”, ενός λιμανιού της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
  • Παράλληλα ο Μπόλτον εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επίλεκτη δύναμη αλ Κοντς του ιρανικού στρατού και το ενδεχόμενο ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί των Φρουρών της Επανάστασης να χρησιμοποιεί σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ ως έμμεσο τρόπο για να επιτεθεί στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα.

Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπέυθυνη τη δύναμη αλ Κοντς, αν υπάρξουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

29/05/2019 09:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Huawei προσφεύγει στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ: Ζητεί να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: