Πρέπει να φραγεί ο δρόμος στους επίδοξους θεωρητικούς του ναζισμού και του φασισμού

File Photo: Διαδηλωτές παίρνουν μέρος σε αντιφασιστική πορεία, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ*

Η Κύπρος αποτέλεσε θύμα αδίστακτων δυνάμεων ολοκληρωτισμού, μισαλλοδοξίας, εθνικιστικής πλειοδοσίας. Της επταετούς χουντικής τυραννίας στην Ελλάδα και της ομογάλακτης εσωτερικής πέμπτης φάλαγγας στην Κύπρο. Με την προδοσία που διέπραξαν το 1974, οδήγησαν στην υποδούλωση στην Τουρκία, το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Ενώπιον αυτής της ιστορικής πραγματικότητας οι Κύπριοι πολίτες έχουν χρέος να τοποθετούνται με υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης. Να αποστρέφουν, με βδελυγμία, το πρόσωπό τους, από το μόρφωμα της κυπριακής ακροδεξιάς, που αποτελεί θλιβερό νοσταλγό εκείνων που οδήγησαν στην εθνική προδοσία του 1974. Το γνωστό «ΕΛΑΜ», παράρτημα της εγκληματικής οργάνωσης της εν Ελλάδι «Χρυσής Αυγής».

Να απορρίψουν, ταυτόχρονα, τους εκφραστές μέσα στον κυπριακό χώρο, αυτών που πολεμούν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, όπως αυτές εκπροσωπούνται από το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό που ο Ζακ Ντελόρ, προσφυώς χαρακτήρισε, ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιστορίας σε καιρό ειρήνης».

Ανοχή προς τη μισαλλοδοξία, τον σκοταδισμό, τον ολοκληρωτισμό, τις ιδεολογίες της «εθνικής καθαρότητας», τον ρατσισμό, ισοδυναμεί με συνενοχή. Η απειλητική και θρασεία εμφάνιση στην Κύπρο, πολιτικού σχήματος που φιλοδοξεί να εκφράσει ανερυθρίαστα αυτές τις απόψεις, πρέπει να ανακοπεί.

Πρέπει να φραγεί ο δρόμος στους επίδοξους θεωρητικούς του ναζισμού και του φασισμού μέσα στον κυπριακό χώρο. Εκείνων που αυτοαποκαλούνται «η σπορά των ηττημένων» του 1945. Θα αποτελούσε όνειδος για την Κύπρο, οι εχθροί της δημοκρατίας και οι επίγονοι των καταστροφέων της, να τύχουν λαϊκής επιδοκιμασίας. Η ιστορική μνήμη πρέπει να υπάρχει για να φωτίζει διδακτικά το μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραγνώριση της ιστορίας οδηγεί αναπόδραστα σε νέες καταστροφές.

*Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο “Δουκάκης” της ελληνικής πολιτικής σκηνής: Λάθη, γκάφες, σαρδάμ και φυσικά η …ήττα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: