Πού βρίσκεται ο βουλευτής Κάρο που συνελήφθη την προηγούμενη βδομάδα, ρωτά ο ΟΗΕ τον Μαδούρο

File Photo: A handout photo made available by the press office of Miraflores shows Venezuelan President Nicolas Maduro (C) next to Vladimir Padrino (2-R), his defense minister, and Diosdado Cabello (L), the president of the ruling National Constituent Assembly of Venezuela. EPA, MIRAFLORES PRESS HANDOUT




Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα να γνωστοποιήσει πού βρίσκεται ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Χιλμπέρ Κάρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κάρο κρατείται και σημείωσε ότι η σύλληψή του συνιστά παραβίαση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας.

  • “Η σύλληψή του όχι μόνον έγινε σε παραβίαση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας, αλλά και η τύχη του, όπως και το πού βρίσκεται, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές. Αυτό συνιστά μια εξαφάνιση δια της βίας βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
  • Ο Κάρο “δεν οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου”, σημείωσε εξάλλου η Σαμντασάνι, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εντός 48 ωρών από τη σύλληψή του βάσει της νομοθεσίας της Βενεζουέλας.

Το κοινοβούλιο της χώρας αυτής, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κάρο συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

  • Ο Κάρο είχε συλληφθεί ξανά τον Ιανουάριο του 2017 με την κατηγορία της προδοσίας και της κλοπής όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις. Παρέμεινε στη φυλακή επί ενάμιση χρόνο και αποφυλακίστηκε, μαζί με άλλους 39 κρατούμενους, τον Ιούνιο του 2018, χωρίς να καταδικαστεί.

Ο Κάρο είναι μέλος του κόμματος του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

  • “Η δικτατορία συνέλαβε και πάλι αυθαίρετα τον βουλευτή Χιλμπέρ Κάρο, παραβιάζοντας την κοινοβουλευτική του ασυλία”, έγραψαν οι βουλευτές στον λογαριασμό του κοινοβουλίου στο Twitter.

Σύμφωνα με την συνάδελφό του, την Αντριάνα Πιτσάρντο, ο Κάρο συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο στο προάστιο Λας Μερσέδες του Καράκας. “Αγνοούμε τους λόγους”, σημείωσε.

03/05/2019 13:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Γενεύη, Ελβετία

 

“Καζάνι που βράζει” η Βενεζουέλα: Σε νέες διαδηλώσεις καλεί το Σάββατο ο Γκουαϊδό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: