Ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής; Αποφασίζει και διατάζει ο κ. Βαρθολομαίος…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Photo: Nikos Manginas, Ecumenical Patriarchate




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ξεκίνησαν από το πρωί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 11 Μαίου, όταν και θα ανακοινωθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Παρασκευή παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος έκλεισε μία πολύ καλή πορεία ως πνευματικός ηγέτης της Ομογένειας της Αμερικής.

Όπως διαρρέουν οι άνθρωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο κ. Βαρθολομαίος, στοχεύει στην αναθέρμανση των δεσμών του Φαναρίου με την Ομογένεια της Αμερικής, καθώς ο ίδιος ευθύνεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Οι ομογενείς εκφράζουν πολλά παράπονα για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από τον κ. Βαρθολομαίο. Και του προσάπτουν κατηγορίες για όλα όσα συμβαίνουν, και άστοχες αποφάσεις και παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:

  • Ολες οι πληροφορίες για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής συγκλίνουν στο όνομα του Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ενός εξαίρετου Ιεράρχη.
  • Είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης. Ηλικιακά είναι νέος , καθώς είναι μόλις 51 ετών και οι παροικούντες στο Φανάρι αλλά και στην Βοστώνη όπου διετέλεσε για οχτώ μήνες επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού τον θεωρούν άξιο και ικανό για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θεωρώντας τον ελπιδοφόρο κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του ιεράρχη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τίποτα δεν είναι δεδομένο, διότι στον κ. Βαρθολομαίο αρέσει πάντα να εκπλήσσει. Ως γνωστόν, δεν έχει πάρει στο παρελθόν τις καλύτερες αποφάσεις και αρκετοί φοβούνται ότι θα πράξει το ίδιο και τώρα. Πιστεύουν ότι όταν προβάλλεται ένας άλλος Ιεράρχης, έχει τρόπο να τον “κοντύνει”.

Ακούστηκαν και άλλα ονόματα, όπως του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος φέρεται ότι προτιμά την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, του φιλόδοξου Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα, ο οποίος ξεκίνησε από την Ομογένεια, και του νεαρού και χαμηλότονου Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ. «Παίζει» και το όνομα του Μητροπολίτη Νικήτα. Ο κ. Κλεόπας και ο κ. Ναθαναήλ, κυρίως επειδή είναι νέοι, θα δυσκολευθούν να επιβληθούν των άλλων Μητροπολιτών, τους οποίους και υπηρέτησαν στο παρελθόν.

  • Σύμφωνα με τη διαδικασία ο Πατριάρχης δεν ψηφίζει αλλά θέτει υπόψιν των μελών της Ιεράς Συνόδου την πρόταση του για την υποψηφιότητα. Ακολουθεί διαβούλευση και μετά ανακοινώνεται στον Πατριάρχη το αποτέλεσμα. Βεβαίως, όλα ελέγχονται από τον κ. Βαρθολομαίο και τους ανθρώπους του, και σίγουρα η διαδικασία δεν είναι ανεξάρτητη και αδιάβλητη, υπό την έννοια ότι τα μέλη της Συνόδου θα ψηφίσουν όποιον επιθυμεί ο Πατριάρχης. Ας ελπίσουμε ότι θα επιλεγεί ο καλύτερος, διότι η Ομογένεια της Αμερικής, σε εκκλησιαστικό επίπεδο, φθίνει και οι πιστοί απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους στο Φανάρι και στον κ. Βαρθολομαίο.

Αυτό που έχει η σημασία είναι να επιλεγεί ο καλύτερος, ο οποίος θα προσφέρει πραγματικά και με αγάπη στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, θα την ενώσει και θα παίξει μόνο το ρόλο του. Διότι δεν είναι δυνατόν ο θρησκευτικός ηγέτης να είναι και πολιτικός ηγέτης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

  • Πρέπει να ξεχωρίσουν οι ρόλοι. Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να απειλεί το Φανάρι και με τον τρόπο αυτό να φιμώνεται η Ομογένεια της Αμερικής.

Παραιτήθηκε ο Δημήτριος μετά τη συνάντηση με τον Βαρθολομαίο: Οι πιθανοί διάδοχοι του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: