Πιθανή η εκλογή του διαδόχου του Δημητρίου το Σάββατο: Η αποχαιρετιστήρια εγκύκλιος…

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον εκδότη της Greek News Απόστολο Ζουπανιώτη και τον εκπρόσωπο Τύπου Σταύρο Παπαγερμανό. Φωτογραφία Δημήτρης Πανάγος




Νέα Υόρκη, Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Greek News Online

Αποχαιρετιστήρια εγκύκλιο, μετά την αποδοχή της παραίτησής του από Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ως γνωστόν, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, που συνεδριάζει από σήμερα στο Φανάρι, ανακοίνωσε ότι «ἀπεδέχθη τήν ὑποβληθεῖσαν παραίτησιν τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου, μέλλουσαν νά ἰσχύσῃ ἀπό τοῦ Σαββάτου, 11ης τ. μ., ἐκφράσασα τήν εὐαρέσκειαν καί τόν ἔπαινον τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τήν πολυετῆ καί εὔορκον διακονίαν αὐτοῦ».

Ο κ. Δημήτριος βρίσκεται στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια για την εαρινή συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και η παραμονή στα καθήκοντά του μέχρι το Σάββατο έγινε για να του δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση του οργάνου Ανωτάτου οργάνου της Αρχιεπισκοπής, στο οποίο προεδρεύει.

Όπως πληροφορείται η Greek News, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε το πρωί επιστολή στην Αρχιεπισκοπή, ζητώντας από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, αλλά και την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής, να γνωμοδοτήσουν για τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου, ώστε να ληφθεί υπόψη η γνώμη του από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι.

Το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προνοεί αυτή τη διαδικασία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Επαρχιακή Ιερά Σύνοδο της Αμερικής και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να εκφράσουν συμβουλευτικά τη γνώμη τους «εγκαίρως». Το επίμαχο άρθρο 13 αναφέρεται και σε πιθανότητα μετάβασης αντιπροσωπείας στο Φανάρι για διαβουλεύσεις, κάτι που έγινε την Πέμπτη προ της εκλογής του κ. Μακάριου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής; Αποφασίζει και διατάζει ο κ. Βαρθολομαίος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: