File Photo: People protest against the rerun of Istanbul elections in Istanbul, Turkey. EPA, ERDEM SAHIN




Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από τις αρχές να ακυρώσουν τις περυσινές εθνικές εκλογές, όπως και τις εκλογές του Μαρτίου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και για άλλα τοπικά αξιώματα, δύο ημέρες αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, επειδή τα ίδια ελαττώματα που επικαλέσθηκε το AKP για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχαν και τότε.

  • Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήλωσε επίσης πως οι ψήφοι για την εκλογή αιρετών αξιωματούχων και συμβουλίων στην Κωνσταντινούπολη, που κατατέθηκαν στους ίδιους φακέλους με τις ψήφους για την εκλογή δημάρχου, θα πρέπει επίσης να ακυρωθούν, σε περίπτωση που επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές. Το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στα συμβούλια.

Επίσης, κατέθεσε προσφυγές για την ακύρωση και των τεσσάρων προαναφερθεισών ψηφοφοριών, καθώς και των περυσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα είχαν διορισθεί με τον ίδιο τρόπο και στις εκλογές αυτές.

  • Τη Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) διέταξε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με ισχνή πλειοψηφία και επικεφαλής τον Εκρέμ Ιμάμογλου, επικαλούμενη παρατυπίες στον διορισμό των αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα, έπειτα από προσφυγή του κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι ψηφοφόροι ψήφισαν για τους επικεφαλής της περιφέρειας, για δημάρχους, για δημοτικά συμβούλια και για τοπικούς αξιωματούχους. Η YSK αποφάσισε να ακυρώσει μόνο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες έχασε το AKP.

  • Είναι η πρώτη φορά σε 25 χρόνια που το AKP ή οι ισλαμιστές προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Στην απόφασή της, η YSK επικαλείται παρατυπίες στον διορισμό αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα. Το κόμμα του Ερντογάν υποστηρίζει πως το γεγονός ότι πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, διορίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα ισοδυναμεί με οργανωμένο έγκλημα.

  • Η YSK δεν άλλαξε τα αποτελέσματα όσον αφορά τις περιφέρειες, τα δημοτικά συμβούλια και τους τοπικούς αξιωματούχους, μια απόφαση για την οποία το CHP λέει πως στερείται λογικής, καθώς και τα τέσσερα ψηφοδέλτια ρίχτηκαν στην κάλπη με τον ίδιο φάκελο και καταμετρήθηκαν από τους ίδιους αξιωματούχους των εκλογικών τμημάτων.

«Αν ανακαλέσεις την εντολή του Εκρέμ Ιμάμογλου… τότε πρέπει να ανακαλέσεις και την εντολή του προέδρου Ερντογάν, διότι οι ίδιοι νόμοι, οι ίδιοι κανονισμοί, οι ίδιες εφαρμογές, τα ίδια εκλογικά τμήματα και οι ίδιες συνθήκες υπήρχαν και στις δύο εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ.

Η YSK δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τη λεπτομερή απόφαση με το αιτιολογικό της, κάτι που έχει νομική υποχρέωση να πράξει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Βολές Γκιούλ-Νταβούτογλου για την ακύρωση δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: