Παρέμβαση του Foreign Office ζητούν Κύπριοι της Βρετανίας για την προκλητικότητα στην ΑΟΖ

File Photo: Britain’s Foreign Secretary Jeremy Hunt delivers a speech at the Lord Mayor’s Easter Banquet at Mansion House, Central London, Britain. EPA, WILL OLIVER




Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με την οποία απαιτούν την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να σταματήσει η παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, απηύθυναν 11 Κύπριοι πρόσφυγες, που ζουν πλέον στη Βρετανία.

  • Σημειώνοντας στην επιστολή τους ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο από το 1974 με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου, οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι θεωρούν την παρουσία τουρκικών σκαφών στην ΑΟΖ «δεύτερη τουρκική εισβολή» στη μητρογονική πατρίδα τους.
  • Προσθέτουν ότι η τουρκική πρόθεση για γεωτρήσεις στην περιοχή στην παρουσία υποστηρικτικών σκαφών παραβιάζει ξανά το διεθνές δίκαιο.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να ιδιοποιείται υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στη Δημοκρατία της Κύπρου. Εμείς, ως Βρετανοί πολίτες, τώρα δεν ζητάμε αλλά απαιτούμε η βρετανική μας κυβέρνηση, που έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Ζητάμε επίσης η βρετανική μας κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία λειτουργική λύση για την επανένωση του νησιού μέσω των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η επιστολή των 11 Κυπρίων της Βρετανίας.

  • Καταλήγει με την επισήμανση ότι η άνομη τουρκική εισβολή στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι απαράδεκτη.

Την επιστολή υπογράφουν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου και Σπύρος Παπαχαραλάμπους.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους εξής βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος: Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, Μάικ Φρηρ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μπομπ Μπλάκμαν, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, Μάρτιν Βίκερς, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ντέιβιντ Άμες και Χέλεν Γουάτλεϊ.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
14/05/2019 11:47

Απίστευτα ψέματα από τους Τούρκους: Έδειξαν χάρτη με την ΑΟΖ ακόμα και σε Έλληνες διπλωμάτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: