Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της ΓΣ του ΟΗΕ για το Αρχιπέλαγος Τσάγκος

File Photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. EPA, JUSTIN LANE




Οι αποικιακές δυνάμεις τελούν υπό διαρκή υποχρέωση να εφαρμόζουν πλήρως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης σε χώρες και εδάφη που στερούνται του δικαιώματος αυτού και δεν μπορούν να επικαλούνται τις όποιες διευθετήσεις για να απαλλαγούν από τις νομικές τους υποχρεώσεις, υπογράμμισε η Επιτετραμμένη της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου, σε παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το διαχωρισμό του Αρχιπελάγους Τσάγκος από το Μαυρίκιο το 1965.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, εκφωνώντας χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Σώματος με θέμα τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις νομικές συνέπειες του διαχωρισμού του Αρχιπελάγους Τσάγκος από το Μαυρίκιο το 1965, η κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου και τη σαφή καθοδήγηση του προς την κατεύθυνση του τερματισμού της αποικιοκρατίας και της επίτευξης της ισότητας των κρατών σε μια παγκόσμια τάξη που να στηρίζεται σε κοινές αξίες και αρχές και διέπεται από το κράτος δικαίου.

Αποκαλώντας την αυτοδιάθεση αναφαίρετο δικαίωμα των λαών, η κ. Ιωάννου καλωσόρισε την απόρριψη από το Δικαστήριο της ατελούς αποαποικιοποίησης στις περιπτώσεις που δεν αποτελεί όλη η επικράτεια μιας πρώην αποικίας αναπόσπαστο μέρος του κράτους που ανεξαρτητοποιείται, ενάντια στην βούληση του λαού της. «Οι αποικιακές δυνάμεις τελούν υπό διαρκή υποχρέωση να εφαρμόζουν πλήρως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης σε χώρες και εδάφη που στερούνται του δικαιώματος αυτού και δεν μπορούν να επικαλούνται τις όποιες διευθετήσεις για να απαλλαγούν από τις νομικές τους υποχρεώσεις», υπογράμμισε η κ. Ιωάννου.

Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας αποτελεί βασικό στοιχείο για την ορθή εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και ότι η αποαποικιοποίηση πρέπει να εφαρμόζεται ως προς μια εδαφική μονάδα στο σύνολο της. Η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας μιας αποικίας μέσω εκτομής και διατήρησης μέρους του εδάφους της από την αποικιακή δύναμη πριν τη χορήγηση της ανεξαρτησίας της, απαγορεύεται, εκτός κι αν βασίζεται στην ελεύθερη βούληση και γνήσια συγκατάθεση του λαού της. Υπάρχει όμως πάντα, επεσήμανε, ένα στοιχείο εξαναγκασμού σε τέτοιες περιπτώσεις, έστω κι αν οι σχετικές διευθετήσεις γίνουν νομότυπα, διότι κανένας λαός δεν θέλει να απωλέσει μέρος του εδάφους του.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου τόνισε ότι το Σώμα διατηρεί, δυνάμει του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού, τη συνολική αρμοδιότητα για το θέμα της αποαποικιοποίησης. Ως εκ τούτου, η Γενική Συνέλευση οφείλει να αποφασίσει για τις διευθετήσεις βάσει των οποίων θα εφαρμοστεί με τη συνεργασία όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου, για ολοκλήρωση της αποαποικιοποίησης του Μαυρικίου, διά της ταχείας κατάργησης της διοίκησης του Αρχιπελάγους Τσάγκος από την αποικιακή δύναμη. Αυτό ακριβώς προνοείται από το σχέδιο ψηφίσματος που έχει ενώπιον της η Γενική Συνέλευση και γι’ αυτό η Κύπρος θα το υπερψηφίσει, ανέφερε.

Η κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αμελείται η ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος και η ανάγκη επανόρθωσης των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επεσήμανε ιδιαίτερα το δικαίωμα της επιστροφής των εκτοπισμένων και το δικαίωμα αποκατάστασης των περιουσιών τους σύμφωνα με τις Αρχές Pinheiro και το διεθνές δίκαιο.

Δεν αναγνωρίζουμε τη διεκδίκηση του Μαυρίκιου επί του Αρχιπελάγους Τσάγκος, λέει στο ΚΥΠΕ το Φόρεϊν Οφις

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει τη διεκδίκηση του Μαυρικίου επί της κυριαρχίας του Αρχιπελάγους Τσάγκος και εκφράζει απογοήτευση για την παραπομπή του ζητήματος, τόσο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσο και στο Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την υιοθέτηση μη δεσμευτικού ψηφίσματος, την Τετάρτη, από τη Γενική Συνέλευση, υπέρ της απόσυρσης της αποικιακής διοίκησης εντός έξι μηνών, έκανε παράλληλα λόγο για ενδεχόμενες ευρύτατες επιπτώσεις στα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού, καθώς όπως λέει, δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση των εμπλεκομένων μερών για την παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη.

«Οι κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού (ΒΕΙΩ) βοηθά να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την πειρατεία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, το καθεστώς του ΒΕΙΩ ως εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ουσιώδες ως προς την αξία των κοινών εγκαταστάσεων και των κοινών μας συμφερόντων – μια διευθέτηση που δεν μπορεί να επαναληφθεί» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το ΒΕΙΩ – όπως ονομάζουν οι Βρετανοί το σύμπλεγμα των νησιών του Αρχιπέλαγος Τσάγκος – βρίσκεται υπό συνεχή βρετανική κυριαρχία από το 1814. «Ο Μαυρίκιος δεν το είχε ποτέ υπό την κυριαρχία του και δεν αναγνωρίζουμε τη διεκδίκησή του. Έχουμε ωστόσο προβεί σε μια μακρόχρονη δέσμευση από το 1965 να παραχωρήσουμε την κυριαρχία του εδάφους στον Μαυρίκιο, όταν αυτό δεν θα είναι πλέον απαραίτητο για αμυντικούς σκοπούς. Τηρούμε αυτή τη δέσμευση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνε με την Εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, το Λονδίνο παραμένει απογοητευμένο για το γεγονός ότι το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Η βασική αρχή ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν πρέπει να επιλαμβάνεται διμερών διαφορών επί θεμάτων κυριαρχίας χωρίς τη συναίνεση και των δύο κρατών έχει παρακαμφθεί και αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτατες επιπτώσεις για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/05/2019 21:01 & 20:29 (Αντώνης Γκιλδάκης)

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Μεσόγειο, λέει ο Οκτάι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: