Οργή του Ιάπωνα πρωθυπουργού για την επίθεση στο Καβασάκι, με δυο νεκρούς και 17 τραυματίες

File Photo: Την οργή του για την επίθεση εξέφρασε ο Σίνζο Άμπε. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Την “μεγάλη του οργή” εξέφρασε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε για την “αποτρόπαιη” επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σε στάση στο νότιο προάστιο του Τόκιο Καβασάκι, από την οποία έχασε τη ζωή της μια 12χρονη μαθήτρια και ένας ενήλικος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ενώ και ο δράστης υπέκυψε στα τραύματα που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του.

“Πρόκειται πραγματικά για ένα αποτρόπαιο γεγονός. Αισθάνομαι μεγάλη οργή. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στα θύματα και εύχομαι να επουλωθούν γρήγορα τα τραύματά τους”, δήλωσε ο Άμπε σε αντίδρασή του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίθεση αυτή, κάτι το σχετικά σπάνιο στην Ιαπωνία, η οποία θεωρείται μια πολύ ασφαλής χώρα, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 τοπική ώρα στο Καβασάκι, την ώρα που πολλοί μαθητές περίμεναν το σχολικό τους.

Νεκροί είναι μια 12χρονη μαθήτρια και ένας 39χρονος άνδρας, οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματά τους, σύμφωνα με τον Κιγιόσι Ματσούντα, τον αναπληρωτή διευθυντή του νοσοκομείου Musashi Kosugi στο οποίο εισήχθησαν μετά την επίθεση.

Ο δράστης της επίθεσης “φαίνεται ότι ήταν πατέρας ενός εκ των παιδιών που βρισκόντουσαν εκεί”, διευκρίνισε το δημόσιο ιαπωνικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο την αστυνομία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο φερόμενος ως δράστης ήταν ηλικίας περίπου 50 ετών και όπως φαίνεται ήταν οπλισμένος με δύο μαχαίρια. Αυτός πέθανε επίσης στον τόπο της επίθεσης, υποκύπτοντας στα τραύματα που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του.

“Θα σας σκοτώσω!”, φώναξε, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα που βρισκόταν στο διπλανό πάρκο στην εφημερίδα Asahi.
Τα σωστικά συνεργεία διευκρίνισαν ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 17, από τους οποίους οι 16 είναι μαθήτριες.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται “μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών και τρία κοριτσάκια, ηλικίας περίπου 6 ετών, που φέρουν σοβαρά τραύματα, κυρίως στο κεφάλι και τον αυχένα”, δήλωσε παράλληλα στα μέσα ενημέρωσης ο Τακεχίτο Οτσούμπο, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο έχουν εισαχθεί.

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν άμεσα πολλά οχήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, ενώ στήθηκαν αμέσως σκηνές για να προσφέρουν τα σωστικά συνεργεία τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Επίσης εκεί κοντά βρισκόταν σταθμευμένο ένα λευκό λεωφορείο με την επιγραφή “Caritas Gakuen”, όπως ονομάζεται ένα καθολικό ίδρυμα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Ένας κάτοικος διηγήθηκε ότι άκουσε κορίτσια να ουρλιάζουν την ώρα που ξύπνησε. “Είναι δύσκολο να περιγράψω πως ήταν αυτό. Δεν ήταν φωνές κοριτσιών που γελούν, αυτό που άκουγα ήταν εντελώς αφύσικο”, δήλωσε στο AFP ο 25χρονος άνδρας, ο οποίος δήλωσε ότι λέγεται Ματσουμότο.

Όταν βγήκε από το σπίτι του είδε έναν άνθρωπο με κοστούμι πεσμένο στον δρόμο, όπως και ένα κορίτσι “πεσμένο στο έδαφος” στο ύψος της στάσης του λεωφορείου.

“Υπήρχαν άλλα πέντε ή έξι κορίτσια και αίμα παντού”, διηγήθηκε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν ακόμη στην Ιαπωνία όταν σημειώθηκε η επίθεση, εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη του. “Όλοι οι Αμερικανοί βρίσκονται στο πλευρό του ιαπωνικού λαού και κλαίνε για τα θύματα και τις οικογένειές τους”, δήλωσε ο Τραμπ λίγο πριν από την αποχώρηση του αεροπλάνου του για την Ουάσινγκτον.

Ξεσπάσματα τυφλής βίας

“Στην συνοικία αυτή, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι τα παιδιά αυτού του σχολείου” περιμένουν σε αυτό το σημείο το σχολικό, δήλωσε ένας 66χρονος κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Μένω εδώ πολύ καιρό, δεν μπορώ να πιστέψω ότι βρέθηκε στο στόχαστρο ένα σχολικό και τα μικρά αυτά παιδιά”, πρόσθεσε.
Οι μαζικές δολοφονίες δεν είναι κάτι το συνηθισμένο στην Ιαπωνία, η οποία έχει μια πολύ αυστηρή νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων και σχετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Ωστόσο περιστασιακά έχει αντιμετωπίσει ξεσπάσματα τυφλής βίας.

Τον Ιούλιο του 2016, ένας νεαρός σκότωσε με μαχαίρι 19 ανθρώπους σε κέντρο για άτομα με νοητική υστέρηση που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Τόκιο. Αυτό ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει γίνει στη χώρα από το 1938.

Μια άλλη επίθεση που έμεινε χαραγμένη στην μνήμη των Ιαπώνων σημειώθηκε το 2008. Ένας 28χρονος, που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και οδηγούσε φορτηγό, έσπειρε τον πανικό στην συνοικία Ακιχαμπάρα του Τόκιο, όταν έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια άρχισε να μαχαιρώνει αδιακρίτως περαστικούς με ένα δίκοπο μαχαίρι. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν.

Επίσης λίγα χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2001, ένας άνδρας σκότωσε 8 παιδιά σε δημοτικό σχολείο της Οσάκα.

28/05/2019 10:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Καβασάκι, Ιαπωνία

Επίθεση με μαχαίρι στην Ιαπωνία: Πληροφορίες για 16 τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: